Mitt i Kista

Tre heta trender

-

1. BRASSA BRASILIEN Det brasilians­ka syns på flera ställen i vår, bland annat hos Ikea, som gör den tillfällig­a kollektion Tillfälle, där det sydamerika­nska möter det skandinavi­ska.

– I Brasilien växer träden vilt inne i städerna. Man kan se de lummiga lövverken överallt. Det är en del av kulturen som återspegla­r i gatukonste­n. Det blev en starkinspi­ration förtextil formgivarn­a bakom Tillfälle, berättar Mette Nissen, kreativ ledare hos Ikea.

2. SANTA FÉ Kaktusar överallt och en färgskala som går i jordiga toner och varma pasteller. Mönstren är symmetrisk­a med förenklade geometrisk­a former. Material som trä, skinn och rustik keramik med tydlig hantverks karaktärst­år i fokus. Mattorna häng spå väggen.

– Santa Fé är en trend som tydligt har hämtat sin inspiratio­n från den amerikansk­a prärien, berättar Happy Homes trendexper­t Stefan Nilsson.

3. NATUR UPPÅT VÄGGARNA I den naturliga trenden är färgerna sparsmakad­e, men teknikerna och utförandet för tankarna omisstagli­gt till varmare breddgrade­r. I Midbecs nya tapetkolle­ktion Tropicana är det naturen som bestämmer.

– I den här trenden mixas tropiska bladmönste­r med läckra dip dye-inspirerad­e ränder och enfärgat med levande ytor. Livfulla kulörer som limegrön, turkos och roströd flätas samman med mer sobra toner som vit, grå och beige, berättar Nanette Hjortsberg, presskonta­kt hos Midbec.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden