Mitt i Kista

Stefan Sigfried om jaget och laget

Stefan Sigfried bor i Akalla och har organisera­t sig i flera lokala frågor, i bostadsrät­tsförening­en, i motståndet mot Förbifarte­n, bland annat. Men han skriver också böcker. En av dem handlar om att det behövs mer hjärta i politiken.

- Ida Nilsing

Stefan Sigfried är i grunden socialdemo­krat, även om han tycker att partiet i dag är mer moderater än socialdemo­krater. En viktig del av hans resonemang handlar om jaget och laget. Han tycker att vi i dagens samhälle har snöat in oss alldeles för mycket på jaget – på lagets bekostnad.

– Vi blir tvungna att ta hand om oss själva och då finns mindre tid för att engagera oss i det gemensamma. När man frågar folk om de exempelvis kan sitta i styrelser, så blir svaret ”jag har inte tid.” På 1970-talet rådde andra värderinga­r, då var det fint att göra något för gruppen.

Till detta kommer vår syn på arbete. Enligt Stefan Sigfried är den problemati­sk.

– Arbete borde vara något som tillför samhället något vettigt. Om du är en del av gruppen och kan tillföra gruppen något så utför du ett riktigt arbete.

Hans förslag är att alla – oavsett vad de presterar – borde få en medborgarl­ön. Då skulle exempelvis den som jobbar ideellt kunna få lön för detta och då exempelvis slippa tvingas ta jobb som reklamutde­lare och få mindre tid över för sitt ideella arbete.

Stefan Sigfried arbetade tidigare som civilingen­jör och tycker att samhället ställer för låga krav på ekonomerna.

– Om jag som ingenjör bygger en modell som inte fungerar så måste jag göra om den. Ekonomerna får Nobelpris. Men ekonomerna­s modeller är inte ingenjörsk­onst, hela länder förstörs! Titta på Grekland bara.

Men även om han är bekymrad, har han förslag på lösningar.

En av dessa har vi varit inne på, medborgarl­ön. Sedan skulle han gärna se att ett nytt parti bildades som satsade på andra värden än pengar – ” Värdeparti­et” – och att politikern­a vågade höja skatten, så att pengar kan fördelas jämnare mellan människor i samhället.

Han skulle också gärna se en ny slags poliser: sociala kvarterspo­liser.

– Det skulle vara en ny typ av specialist­er som skulle hålla ett vakande öga på området, men mer fadersgest­alter än paragrafry­ttare. Det viktigaste är att bygga sociala sammanhang och relationer, bygga förtroende helt enkelt.

Den bok som han planerar för nu heter ”Folkhem- met 2.0”, där vill han skriva om hur folkhemmet måste se ut för att fungera igen.

Fast enkelt blir det aldrig förstås, det är han noga med att understryk­a, att allt är komplicera­t.

– Jag tror att det beror på stressen i samhället. Den gör att vi vill ha snabba enkla svar, när vi egentligen behöver hitta de gråa svaren som har många nyanser i sig.

Om jag som ingenjör bygger en modell som inte fungerar så måste jag göra om den. Ekonomerna får Nobelpris.

 ??  ??
 ?? FOTO: IDA NILSING ?? FÖRFATTARE. Stefan Sigfried bor i Akalla och har skrivit flera böcker om samhällsfr­ågor, bland annat en om att återta hjärtat i politiken.
FOTO: IDA NILSING FÖRFATTARE. Stefan Sigfried bor i Akalla och har skrivit flera böcker om samhällsfr­ågor, bland annat en om att återta hjärtat i politiken.
 ??  ?? BÖCKER. Den senaste boken Stefan Sigfried har skrivit har han adresserat till sina barn.
BÖCKER. Den senaste boken Stefan Sigfried har skrivit har han adresserat till sina barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden