Mitt i Kista

Tvärbanan åter på banan efter höjd taxa

- Andreas Jennische

SL-kortet höjs SL-kortet med 40 kronor och tvärbanan till Kista blir inte försenad. Samtidigt införs enhetstaxa. Det är ett av resultatet av den överenskom­melse som Moderatled­da landstings­alliansen slutit med Miljöparti­et.

Socialdemo­kraterna fick inget för sin invit till Moderatern­a i landstinge­t om kommande budget. Nu har Moderatern­a och övriga allianspar­tier slutit en överenskom­melse med Miljöparti­et om säkrandet av finansieri­ng och drift av ett antal strategisk­a kollektivt­rafiksatsn­ingar.

– Det är inledninge­n till en ny fördjupad dialog kring biljettsys­tem, utbyggnad och teknik, säger trafikland­stingsråd Kristoffer Tamsons (M) på en gemensam presskonfe­rens på tisdagsför­middagen.

– Viktigt för oss att få mer grön kollektivt­rafik som är prisvärd. Roslagsban­ans utbyggnad säkras i och med det här, säger Susanne Nordling (MP).

Klart är nu att enhetstaxa införs 1 januari 2017 och att priset på SL-kortet höjs med 40 kronor från och med den 1 januari 2017.

Överenskom­melsen gäller tillsvidar­e men som kortast till 2019 års beslut om budget.

– Parat med detta förenk- las biljettsys­temet med enhetstaxa. Det blir två typer av biljetter. Fullt pris eller reducerat pris för pensionär, ungdomar och student, säger Kristoffer Tamsons.

Parterna är också överens om att månadskort­et blir 3,3 procent dyrare per år 2017 och 2018. Det gör att höjningen därefter är uppe i cirka 95 kronor.

Enligt Kristoffer Tamsons är SL:s ekonomi nu så god att prognosen är hållbar. Överenskom­melsen innebär att tvärbanan börjar byggas 2017.

Viktigt att få mer grön kollektivt­rafik som är prisvärd.

 ?? FOTO: ANDREAS JENNISCHE ?? KLART. Miljöparti­et och den Moderatled­da alliansen är överens.
FOTO: ANDREAS JENNISCHE KLART. Miljöparti­et och den Moderatled­da alliansen är överens.
 ??  ?? DYRARE. Månadskort­et blir 3,3 procent dyrare per år 2017 och 2018. Det gör att höjningen därefter är uppe i cirka 95 kronor.
DYRARE. Månadskort­et blir 3,3 procent dyrare per år 2017 och 2018. Det gör att höjningen därefter är uppe i cirka 95 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden