Mitt i Kista

Simon vill lyfta andra poeter

Ett år efter att Simon Matiwos vann Poetry Slam står poesin fortfarand­e högt i kurs. Tillsamman­s med Förenade Förorter arbetar han för att lyfta fram andra poeter samtidigt som han laddar inför poesi-VM i Frankrike.

- Haidar Hajdari

Ett år har passerat sedan han utsågs till Sveriges bästa scenpoet. Simon Matiwos från Husby överraskad­e många genom att ställa upp i Poetry Slam SM när Förenade Förorter arrangerad­e en kvaltävlin­g i Husby, men få var förvånade över att han tog hem SM-titeln. En uppfattnin­g som Simon själv inte delade.

– Jag var ganska chockad. Jag tänkte shit har jag blivit poet nu? Jag visste att jag skulle få positiva reaktioner för att jag trodde på mina texter men att jag skulle vinna var en bonus. Jag var mest nervös i Husby för att jag skulle göra min scendebut, men ändå taggad. Det är mest press där eftersom det är hemmaplan.

Hur kändes hela processen för dig?

– Efter deltävling­en i Husby kom finalen i Skärholmen och då tänkte jag att jag represente­rar hela Husby, det var mer prestige. Så det var bara att gå in och köra. Men sen så började det på riktigt. Då skulle vi starta ett lag till SM. Då var jag stressad. Folk hade fyra, fem månader på sig vi hade fyra, fem dagar. Men sen tog vi hem hela skiten.

Sedan vinsten har Simon tillsamman­s med Saman Sokhanran anordnat workshops och föreläsnin­gar runt om i landet. Han besökte nyligen förorten Lindängen i Malmö och ska i höst föreläsa på Linnéunive­rsitetet. Målet är att främja ungdomars skrivande och hjälpa den kommande generatio- nen att rimma sig fram. En erfarenhet han uppskattar som samtidigt gett honom ny insyn i sitt skrivande.

– Jag insåg att jag inte bara ville sitta och underhålla folk med visdomsord även om det är kul och nyttigt. Jag vill bara med i processen att hjälpa andra att komma till min punkt. Jag vill inte ha den platsen själv, jag vill bana väg för andra.

Vad betydde denna vinst för Husby och alla andra förorter?

– Jag vet inte om jag ska vara ärlig. Jag tror på något sätt att jag idag blivit lite av en symbol för förortspoe­sin tack vare tävlingen även om det funnits pionjärer innan mig som förtjänar min och många andras respekt. Jag hoppas att vinsten gör att fler kommer fram, jag vill inte att det bara ska vara Simon. Jag vill att folk ska tänka att jag bröstade den först och banade väg för andra.

Ett år efter vinsten har Simon, tillsamman­s med Förenade Förorter, planer på tävlingar i poesi till hösten. Han har intagit en ny roll i föreningen där han jobbar mer operativt och där han vill nå ut till människor genom poesin. Men själva skrivandet släpper han inte utan Simon ska till Frankrike för att ställa upp i poesi-VM.

Det känns spännande att få höra poesi från världens alla hörn och samtidigt få represente­ra Sverige och framförall­t Husby. Hoppas bara att översättni­ngen gör mig rättvisa. Jag är inte nervös, är mer än nöjd med det jag åstadkommi­t. Jag vill bara visa folk i orten att det kommer mycket till en när man gör saker utanför sin trygghetsz­on.

Jag var ganska chockad. Jag tänkte shit har jag blivit poet nu?

 ?? FOTO: IDA NILSING ??
FOTO: IDA NILSING
 ?? FOTO: HAIDAR HAJDARI ?? POET. SM-vinnaren i Poetry Slam 2015 Simon Matiwos säger att han vill få fram en ny generation poeter.
FOTO: HAIDAR HAJDARI POET. SM-vinnaren i Poetry Slam 2015 Simon Matiwos säger att han vill få fram en ny generation poeter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden