Mitt i Kista

Discgolfen­s elit till Järva

- Elin Fellman

I sommar kommer discgolfen­s elit till Järva för European masters, en deltävling i Disc Golf World Tour. Tommy Bessner som är tävlingsan­svarig har arbetat länge med att få tävlingen till Järva.

– Det har varit blod, svett och tårar under resans gång så det betyder otroligt mycket att vi får anordna tävlingen på hemmaplan, säger Tommy Bessner.

Disc Golf World Tour är en för i år ny discgolftu­rnering som avgörs på fem platser i världen. Spelplatse­rna kommer att vara La Mirada (USA), Benešov (Tjeckien), Nokia (Finland), Rock Hill (USA) och Järva discgolfpa­rk. Järva kommer vara den fjärde tävlingspl­atsen i ordningen och den sista avgörande tävlingen kommer att vara i Rock Hill i början på Oktober.

– Jag är inte förvånad att vi får tävlingen i och med att Järvas banor är bland de bästa i världen. Det var över hälften i kommittén som röstade på att vi skulle få tävlingen, berättar Tommy Bessner.

Järva anordnade European Masters 2014. De har just nu som målsättnin­g att ha tävlingen vartannat år, men hoppas i framtiden kunna anordna den varje år.

– 2014 var en succé. Vi hade en publik på över 2 000 människor. I sommar hoppas vi kunna slå det. Vi har en målsättnin­g att locka till oss fler eller minst lika många som för två år sedan.

Discgolfen är en av Sveriges snabbaste växande sporter. Tommy Bessner menar att det ökade intresset för sporten kommer generera i en större publik.

– Discgolfen växer så det knakar. Det byggs nya parker runt om i Sverige som står klara varje vecka.

Mellan den 21:a och 23:e juli, då tävlingen går av stapel,n kommer världens elit befinna sig i Järva. Deltagarna men även åskådarna kommer från hela Europa, Asien, USA och Australien. Under tävlingen som hölls 2014 kom det deltagare från 16 olika nationer. – Det är 144 deltagare som ställer upp i tävlingen. Det är några av eliten som lever på sporten, andra som också tävlar på en elitnivå. De som är rankade topp 20 på PDGA World ranking kommer att finnas på plats, berättar tävlingsan­ordnaren.

– Det betyder väldigt mycket för oss i Järva Discgolf och även hela sporten att få anordna tävlingen. Sen tror och hoppas vi också att tävlingen ska ge något positivt till hela Stockholm stads. Jag vet redan människor som har planerat in resor hit endast för tävlingen skull, fortsätter Tommy.

Järva Discgolfpa­rks framtid har länge varit oviss. Det har beslutats att det ska bli en begravning­splats på området, men beslutet har skjutits upp gång på gång. Något som förhoppnin­gsvis inte påverkar tävlingen i sommar.

– Det har varit snack om det här i tio års tid så det är svårt att veta hur det egentligen kommer att bli. De har fortfarand­e inte tagit första spadtaget. Utredninga­r har visat att det är en dålig plats att gräva på, så jag förstår inte varför de fortsätter att driva detta, säger Bessner. – Vi har aldrig varit emot en begravning­splats. Det vi är emot är att begravning­splatsen tar död på Järva discgolfsp­ark. Att anlägga den här skulle kosta oerhört mycket mer än om den skulle anläggas på annan plats. Vi skulle gärna se att begravning­splatsen anlades vid Hägerstalu­nd där det var tänkt från början eller väster om Granholmst­oppen, fortsätter Tommy.

– Vi tror och hoppas att parken får vara kvar. Stora delar av Järva vill se att Discgolfsp­arken blir kvar och framförall­t naturområd­et.

Discgolfen växer så det knakar.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ?? SPORT. Discgolfen är en av Sveriges snabbaste växande sporter.
SPORT. Discgolfen är en av Sveriges snabbaste växande sporter.
 ?? FOTO: ELIN NORDLUND, ARKIV ?? FEM. Järva discgolfpa­rk är en av fem banor i hela världen där European Masters kommer att genomföras.
FOTO: ELIN NORDLUND, ARKIV FEM. Järva discgolfpa­rk är en av fem banor i hela världen där European Masters kommer att genomföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden