Mitt i Kista

Därför lämnar Semanur Taskin politiken

För några veckor sedan hoppade Semanur Taskin av som språkrör för Grön Ungdom i Stockholms­regionen. Nu berättar hon varför hon tog beslutet.

- Leif Oldenburg leif.oldenburg@direktpres­s.se

Jag var muslim, då krävdes det att jag skulle vara felfri.

Hon är född och uppvuxen i Solna, spelade fotboll och basket. Med andra ord en ganska vanlig tjej som lämnade grundskola­n och gymnasiet med lysande betyg.

– I tonåren hängde jag mycket ute i förorterna. Det var mer fart där, tyckte jag. Men Solna har alltid varit min trygga bas, säger Semanur Taskin när vi träffas mellan två föreläsnin­gar på Karolinska Institutet där hon utbildar sig till läkare.

Bara åtta år gammal blev hon medlem i IOGT-NTO:s juniorförb­und. Som 18-åring gick hon med i Miljöparti­ets ungdomsför­bund Grön Ungdom. Semanur Taskin var en flitig debattör och sågs som en påläggskal­v inom partiet

– Båda mina föräldrar är engagerade i föreningsl­ivet. Jag växte upp i föreningsl­okaler och lärde mig att det gick att skapa saker tillsamman­s ur ingenting. För mig är engagemang en självklarh­et. Jag är allergisk mot orättvisor. Men så förändrade­s allting. I höstas valdes Semanur Taskin till språkrör för Grön Ungdom i Stockholms­regionen och ungefär samtidigt tog hon initiative­t till manifestat­ionen Refugees Welcome. I september samlades cirka 15 000 människor på Medborgarp­latsen för att visa sin solidarite­t med flyktingar­na,

Det var då saker och ting började hända. I vissa människors ögon var Semanur Taskin inte längre i första hand en ung, engagerad politiker från Solna. Hon var muslim. – Efter manifestat­ionen hamnade mycket fokus på mig. Det började komma hot och hatmail. Det twittrades om min person och jag misstänkli­ggjordes på alla möjliga sätt. Inte bara av rasister utan även av etablerade politiker.

– Men framför allt retade man sig på min muslimska bakgrund. Jag visste att jag skulle få skit, men visst var det lite jobbigt. Mest för mina föräldrar som läste allt som skrevs om mig på sociala medier.

Plötsligt förväntade­s det av Semanur Taskin att hon skulle ta avstånd från en rad extremisti­ska organisati­oner.

– Allt som jag inte fördömde antydde man att jag bejakade eller stöttade.

På kort tid hade Semanur Taskin i vissas ögon gått från att ha varit en svensk politiker i Miljöparti­ets ungdomsför­bund till att bli en muslimsk politiker verksam i Sverige. Ännu värre blev det sedan Mehmet Kaplan tvingats avgå som bostadsmin­ister.

– Jag gick omkring och oroade mig för att något jag sagt någon gång för länge sedan skulle vinklas fel eller missförstå­s med flit. Andra politiker kan begå misstag och göra en så kallad pudel så är allt förlåtet. Men som muslim räcker det inte. Har du uttryckt dig tveksamt så blir du inte förlåten. Då är det kört.

Semanur Taskin tycker även att hennes eget parti har svikit. – Jag fick en känsla av att vara inspektera­d. Folk letade efter fel. ”Här har vi en godkänd muslim, skicka vidare inom partiet.” Ungefär så kändes det. Både i mitt parti och i andra sammanhang mätte man människor med olika måttstocka­r. Jag var muslim, då krävdes det att jag skulle vara felfri.

Till sist fick hon helt enkelt nog. Semanur Taskin bestämde sig för att hoppa av som språkrör för Grön Ungdom.

– Det handlade om min integritet. Nästa person att smutskasta­s kunde bli Semanur. Det ville jag inte ställa upp på. Det var ett långsiktig­t beslut, jag vill inte att den här politiska atmosfären ska normaliser­as.

De närmaste åren tänker hon satsa allt på sina läkarstudi­er. Sedan vet hon inte.

– Jag kommer hitta nya kanaler för mitt engagemang och jag tror inte att jag är färdig med politiken. Jag kanske kommer tillbaka. Men då får man skärpa sig i de politiska korridorer­na. Antingen tar politiken emot mig för den jag är eller också får man klara sig utan Semanur Taskin.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? MÄTTES. Semanur Taskin upplevde att hon som muslim mättes efter en särskild måttstock – även i sitt eget parti.
FOTO: LEIF OLDENBURG MÄTTES. Semanur Taskin upplevde att hon som muslim mättes efter en särskild måttstock – även i sitt eget parti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden