Mitt i Kista

BK Järva satsar stort med ung trupp

BK Järva satsar mot Basketetta­n

- Gustav Jacobson

BK Järva är redo för en storsatsni­ng. Med en ung trupp, där nästan samtliga spelare är fostrade i klubben, är målet att ta steget upp en division och nå Basketetta­n.

– Det kommer bli tufft men vi tror att vi kan, säger tränaren Ridwan Chowdhury.

Förra säsongen

spelade BK Järvas damlag i Division 2. För många av spelarna var det första gången de fick prova på seniorspel och det gav mersmak. Laget är nu redo för sitt andra raka år i Division 2 och den här gången siktar man alltså högt: mot Basketetta­n nästa säsong.

BK Järva gör den här satsningen med en spelartrup­p där 18 av 19 spelare kommer från området, och har varit i klubben länge. Det är också en viktig del i själva satsningen, förklarar tränaren Ridwan Chowdhury. Tillsamman­s med Markus Eklund är duon tränare för det unga och hemvävda laget.

– Det här är en medveten satsning med egna produkter. Vi har som mål att utveckla spelarna och därför vill vi kunna erbjuda ett elitlag här i området. Så att tjejerna får chansen att spela på hög nivå här, säger Ridwan, och Markus fyller i:

– Det handlar om att få spelarna att vilja stanna kvar i klubben. Seniorlage­t kan bli ett varumärke för klubben, de yngre tittar på dem och vill nå dit.

Att det

är en seriös satsning som görs råder det inget tvivel om. Hårdtränin­g med många träningspa­ss varje vecka, är det som gäller. Dessutom har tjejerna en tuff sommar med mycket träning bakom sig. Under juli tränade stora delar av truppen regelbunde­t klockan sju på morgonen.

– De fick välja mellan att träna på kvällen och att trä- na på morgonen. Skulle vi träna på morgonen fick det bli klockan sju för sen var jag tvungen att jobba. Men de ville ändå träna på morgonen, då kunde de vara med kompisar på kvällen, säger Ridwan.

Ridwan och

Markus berättar också att träningarn­a ser annorlunda ut inför den här säsongen än tidigare. Det är mer fokuserade träningar – där vikten ligger på att träna ordentligt.

– Förra säsongen var det lite mer ”det löser sig”-känsla på träningarn­a. Nu är det fokus på träningarn­a. Dock ska de ju fortfarand­e ha kul, och det har de. Det är vad det handlar om, att hitta glädjen, säger Markus.

Sesina Kaisay

är född 2001 och med det en av lagets yngsta spelare. Hon var precis som resten av laget med förra säsongen och hon berättar att det var en stor omställnin­g att börja spela seniorbask­et i Division två efter att förut bara ha spelat juniorbask­et. Hon tror ändå att de kan lyckas i vinter.

– Vi var inte så långt efter förra säsongen, trots att det var väldigt stor skillnad att börja möta seniorer, säger hon.

Sesinas lagkamrat Mari Chowdhury är, precis som Sesina och nästan alla spelare i truppen, från området. Det innebär att de spelat ihop flera år nu. Det är något hon sätter stort värde på.

– Alla känner varandra så bra och det är verkligen en stor gemenskap, förklarar hon.

Alla känner varandra så bra och det är verkligen en stor gemenskap.

 ??  ??
 ?? FOTO:GUSTAV JACOBSON ?? BASKETBOLL. Ridwan Chowdhury, Sesina Kaisay, Mari Chowdhury och Markus Eklund hoppas g alla att bollen ska trilla ner i motståndar­nas korgar många gånger i vinter.
FOTO:GUSTAV JACOBSON BASKETBOLL. Ridwan Chowdhury, Sesina Kaisay, Mari Chowdhury och Markus Eklund hoppas g alla att bollen ska trilla ner i motståndar­nas korgar många gånger i vinter.
 ?? FOTO: GUSTAV JACOBSON ?? HEMVÄVT. 18 AV 19 spelare i laget är från Järva-området.
FOTO: GUSTAV JACOBSON HEMVÄVT. 18 AV 19 spelare i laget är från Järva-området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden