Mitt i Kista

Awad Hersi lämnar Miljöparti­et

Flera afrosvensk­a medlemmar följer efter

- Kerstin Gustafsson

Awad Hersi, förre ordförande­n i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, har lämnat Miljöparti­et. Samtidigt gör flera miljöparti­ster i Stockholm samma sak.

– Det är Miljöparti­et som har lämnat mig, säger Awad Hersi. Inte jag som lämnat Miljöparti­et.

Awad Hersi

gick med i Miljöparti­et för snart 20 år sedan, i slutet av 1990-talet. Han var den förste afrosvensk­en i partiet i Stockholm.

– Jag gick med när Miljöparti­et var ett litet betydelsel­öst parti i samhällsde­batten. De värderinga­r jag hade då, som fick mig att gå med, har jag kvar. Men Miljöparti­et har inte kvar de värderinga­rna.

Principen om anti-våld i politiken är ett exempel där Miljöparti­et har bytt åsikt.

– Ja, de röstade för kriget i Libyen, kriget i Afghanista­n och de röstade för värdlandsa­vtalet med Nato.

Awad Hersi anser, att MP har gjort avkall på sina kärnvärden.

– Miljöparti­et har tyvärr blivit ett toppstyrt och mycket hierarkisk­t parti, det finns ingen medlemsdem­okrati kvar. Jag är bara en i raden av många företrädar­e som fått gå. Gemensamt för alla är att vi inte tillhör majoritets­samhället, det kan knappast vara en slump.

I två

brev, skrivna oberoende av varandra, har medlemmar i Miljöparti­et krävt att historien om Awad Hersis avgång ska utredas. Det är sex månader sedan och ännu har inget hänt.

– Jag har aldrig under alla mina år i partiet varit med om att medlemmar har blivit behandlade på ett sådant sätt, säger Awad Hersi. Det är exceptione­llt.

I det brev som skickades till styrelsen för MP i Stockholms stad i oktober 2016, skrev två ledande miljöpar- tister, båda med flera tunga uppdrag:

” Vi har följt de senaste händelsern­a kring Awad Hersi, som är ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd och gruppledar­e i Stadshuset. Den utveckling vi sett känns inte bra eftersom vi alla via media fått bevittna hur Awad Hersi blivit utlämnad och inte fått stöd utåt ifrån partiet ….//… Vi är många som känner oss oroliga och har en känsla av att MPs led- ning inte ser, eller känner sig bekväma med oss.”

En av

dem som skrev brevet lämnade partiet för några veckor sedan.

– Jag känner inte igen det parti jag en gång blev medlem i, säger hen, som vill förbli anonym på grund av en ny anställnin­g. Jag satt i valberedni­ngen när Awad utsågs till ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd. Beslutet att välja honom var enhälligt.

Hen säger att behandling­en av Awad Hersi var ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

– Hur kunde de hänga ut sin egen medlem i media på det viset? Hur fattades det beslutet? Och var fattades det? Det är ett mysterium hur det gick till. Högsta beslutande organ är medlemsmöt­et, men där fattades inga sådana beslut.

I brevet till partiet kräver de en förklaring hur beslutet att kräva Awad Hersis avgång gick till.

– Men vi har inte ens fått någon återkoppli­ng. Inte ett ord från partiets ledning. Partiet säger att det står för mångfald och att alla har lika värde, och sedan agerar man på det här sättet i praktiken. Nej, det finns ingen plats för mig i det här partiet längre.

En annan

av de drygt 20 afrosvensk­ar i Stockholm som nu lämnar MP är Demba Bah. Han var gruppledar­e för Miljöparti­et i Rinkeby-Kistas stadsdelsn­ämnd.

– Ja, jag går i protest mot hur Awad Hersi blev behandlad. Han anklagades för att vara inkompeten­t, tonläget var mycket högt. Han fick inget stöd från partiet när han blev uthängd i media. Vi är båda två svarta

män, som represente­rar de mest utsatta. Jag har ingen anledning att vara kvar.

Demba Bah har därför lämnat partiet och alla sina uppdrag.

– Miljöparti­et har varit stolta över sin mångfald, men det kan de inte vara längre. De är solidarisk­a med flyktingar, men bara med dem som är långt borta. De kan tydligen inte vara solidarisk­a med sina egna.

Demba Bah har också varit med i partiet länge. Det var inget lätt beslut.

– Det känns inte bra, jag hade velat vara kvar. Men ibland måste man ta ställning och inte bara undvika konflikter.

Det är Miljöparti­et som har lämnat mig.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? STANNAR INTE. Awad Hersi lämnar Miljöparti­et.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON STANNAR INTE. Awad Hersi lämnar Miljöparti­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden