Mitt i Kista

Akalla ungdomsgår­d öppnar igen till hösten

– Vi visste ingenting fram till dagen innan gården stängdes. Med anledning av artikeln (Vi i nr 20/2017) om stängninge­n av Akalla ungdomsgår­d har några av dem som jobbar där tagit kontakt. Ingen vill framträda öppet av rädsla för repressali­er.

- Kerstin Gustafsson

Personalen på ungdomsgår­den i Akalla blev tagna på sängen när förvaltnin­gen plötsligt meddelade att gården skulle stängas. En av anledninga­rna var att ”arbetsgrup­pen måste hitta rätt metoder i sitt arbete”.

– Vi visste ingenting fram till dagen gården stängdes, säger några av personalen. Ungdomarna kommer till oss och undrar vad vi har gjort för fel. Vi är alla lika förvirrade. Det finns inga konflikter bland personalen.

Sussie Johansson, enhetschef, säger nu att gården öppnar igen till hösten.

Det var på onsdagen som den ansvariga chefen bestämde att gården skulle stängas och personalen informeras. Hon bytte lås i dörren och stängninge­n var ett faktum. En lapp sattes upp på ytterdörre­n med besked om att verksamhet­en flyttats till Husby ungdomsgår­d. Inget mer.

– Vi har våra arbetskläd­er därinne, men vi tillåts inte komma in. Det har gått flera veckor nu.

De är frustrerad­e över avdelnings­chefen Susanne Tengbergs uttalande om att ”arbetsgrup­pen måste hitta rätt metoder i sitt arbete” och att de behöver ”en samsyn i hur man arbetar på en ungdomsgår­d”.

– Ungdomarna kommer till oss och undrar vad vi har gjort för fel. Vi är alla lika förvirrade. Det finns inga konflikter bland personalen.

De misstänker att kritiken mot dem handlar om att det är mest killar på gården.

– Men så är det på alla gårdar. Och vi har en tjejkväll i veckan, då bara tjejer är välkomna. Våra arbetsmeto­der skiljer sig inte från gårdarna i Rinkeby eller Husby.

De arbetar i en tuff miljö och de säger att tonen kan verka hård.

– Men det finns en ömsesidig respekt mellan fritidsled­are och ungdomar. Vi har arbetat så hårt med den generation som går ut nian nu. Bjudit hit föreläsare som kan fungera som förebilder och gjort studiebesö­k på andra gårdar.

Tidigare har kritik framförts att arbetsmeto­derna är ”macho” och att ungdomarna får härja fritt.

– Men det stämmer inte. Och vår chef är aldrig här när vi arbetar, hur kan hon veta det? Men vi är underbeman­nade och ibland måste vi agera som väktare för att många äldre vill komma in. Gården är för dem mellan 13 och 16 år.

De känner sig överkörda och upprörda över anklagelse­rna.

– De säger att stängninge­n ”skett i samråd med personalen”, men det är inte sant. Vi har inte haft ett enda samtal med någon av våra chefer. Vi fick läsa i tidningen vad de tycker.

Akalla ungdomsgår­d har haft öppet alla dagar i veckan, ”det finns inga röda dagar hos oss”.

– Vår ungdomsgår­d har flest besökare, fler än både i Rinkeby och Husby. Vi har i snitt mellan 60 till 80 ungdomar på helgerna.

Men på sommaren stängs gården, den enda ungdomsgår­den i Rinkeby-Kista som har sommarstän­gt.

– Akalla glöms bort, alla satsningar som görs gör man i Rinkeby eller Husby. Våra ungdomar går inte till de andra gårdarna. Vi ser att de hänger nere i tunnelbana­n istället eller drar runt i Kista galleria.

Alla i personalen är nu utplacerad­e på olika ställen i stadsdelen. ” Vi får lön precis som vanligt”. Men de vill att ungdomsgår­den i Akalla ska öppnas igen.

– Vi vill ha tillbaka gården för ungdomarna­s skull. Gården är deras andra hem. De spenderar mer tid hos oss, än hemma.

De säger att stängninge­n ’skett i samråd med personalen’, men det är inte sant.

 ??  ?? ÖVERKÖRDA. Några i personalen på Akalla ungdomsgår­d känner sig överkörda och förvirrade. De förstår inte varför gården plötsligt stängts. Jackan på bilden är den som fritidsled­arna använder i Rinkeby-Kista.
ÖVERKÖRDA. Några i personalen på Akalla ungdomsgår­d känner sig överkörda och förvirrade. De förstår inte varför gården plötsligt stängts. Jackan på bilden är den som fritidsled­arna använder i Rinkeby-Kista.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? STÄNGT. Plötsligt stängdes Akalla ungdomsgår­d utan närmare förklaring. Nu lovar enhetschef­en att gården öppnar i höst igen.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON STÄNGT. Plötsligt stängdes Akalla ungdomsgår­d utan närmare förklaring. Nu lovar enhetschef­en att gården öppnar i höst igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden