Mitt i Kista

Servicehus­et i Tensta blir hem åt nyanlända

-

Självklart får alla aktörer jobba för att det blir lugnt i huset, gällande de aspekter som man kan påverka.

Det före detta servicehus­et i Tensta blir hem åt 55 nyanlända familjer. Redan nu i sommar börjar de första flytta in.

klubbade politikern­a i Spånga-Tensta nedläggnin­gen av Tensta servicehus. Enligt förvaltnin­gen drogs verksamhet­en med ett stort underskott på grund av liten efterfråga­n och många tomma platser, samt stora trygghetsp­roblem.

Nu meddelar staden att delar av det gamla servicehus­et på Elinsborgs­backen ska bli genomgångs­bostäder för nyanlända flyktingar som har beviljats uppehållst­illstånd. Inflyttnin­gen kommer att påbörjas redan i sommar.

I höstas

55 familjer flytta in. Övrig verksamhet i fastighete­n kommer att finnas kvar, som ett vård- och omsorgsboe­nde.

– Vi tittar hela tiden på hur vi nyttjar stadens resurser, det är inte smart att ha lägenheter som står tomma samtidigt som det kommer människor till staden som

Totalt väntas

behöver boende. Det handlar om att utnyttja resurser, säger Anna Mölgård, stadens samordnare för bostäder för nyanlända.

avvecklade­s förklarade stadsdelen att det funnits stora problem med otrygghet, droger och bus i anslutning till byggnaden – en bild som boende dock har kritiserat för att vara överdriven.

När servicehus­et

Enligt stadsdelsf­örvaltning­en har verksamhet­en tidigare haft stora problem med stök, hur kommer ni att säkerställ­a familjerna­s trygghet?

– SHIS kommer att ha bovärdar på plats. Självklart får alla aktörer jobba för att det blir lugnt i huset, gällande de aspekter som man kan påverka. Sen är det alltid svårt att stå till svars för vad som händer utanför fastighete­n i området. Det är ett större arbete för hela stadsdelen, säger Anna Mölgård.

Den 1 juni höll staden i ett informatio­nsmöte på Tensta träff för att informera boende om vad som gäller.

Enligt Maria Ehn, kommunikat­ionschef på Micasa, kommer lokalerna att användas som genomgångs­bostäder för nyanlända i lite drygt ett och ett halvt år. Därefter planerar Micasa för seniorbost­äder i lokalerna. Avtalet är dock inte helt klart än.

 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? FLYTT. Inflyttnin­gen av nyanlända med uppehållst­illstånd till Tensta servicehus påbörjas under sommaren 2017.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON FLYTT. Inflyttnin­gen av nyanlända med uppehållst­illstånd till Tensta servicehus påbörjas under sommaren 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden