Mitt i Kista

Parkerings­kaos på Gärdebypla­n i Rinkeby

- Kerstin Gustafsson

Efter ett år med parkerings­kaos, berg av sopor och tusentals kronor i p-böter, har de boende på Gärdebypla­n i Rinkeby fått nog.

– Vi kräver svar från Svenska Bostäder. Varför gör de så här mot oss?

Allt började sommaren 2016. Svenska Bostäder skickade ut ett brev till de boende på Gärdebypla­n, om att parkerings­huset på Rinkebysvä­ngen skulle rivas. Alla hyresgäste­r stod plötsligt utan p-plats.

– Där fanns 300 parkerings­platser, säger Amene Ali, en av hyresgäste­rna på Gärdebypla­n. Vi blev utslängda och fick panik.

Brevet kom i juni, då nästan alla var bortresta. Och därför hamnade de långt bak i kön bland dem som skulle få en ny p-plats.

– Svenska bostäder sade att de inte hade någon skyldighet att ordna p-platser åt oss. Men var skulle vi parkera?

Då började eländet. Bilar stod parkerade hur som helst och var som helst.

– Vi vågade inte släppa ut barnen på gården för att leka, säger Amene Ali. De kunde bli påkörda, det blev farligt.

Sopbilarna kom inte fram. Soptunnorn­a svämmade över.

– Det började lukta illa, råttor sprang över gården, säger Lamia Cherkaoui. Det var hemskt.

Hon berättar att en av grannarna blev akut sjuk.

– Vi ringde efter ambulans, men den kom aldrig. När vi ringde igen, sade de att ambulansen hade vänt tillbaka. Den kunde inte komma in på gården.

Parkerings­vakterna kom däremot. De lappade bilarna, ofta och många.

– Vi har betalat mellan 4000 och 5000 kronor i månaden i böter, säger Sultan Teke. Det går inte.

Grannarna organisera­de sig. De samlades i Hyresgästf­öreningens lokal, delade upp dygnet och varnade varandra när parkerings­vakterna kom.

– Ibland kom de klockan fem om morgnarna.

Det blev dålig stämning, minst sagt. Parkerings­vakterna kände sig hotade och kom med poliseskor­t.

– Vad skulle vi göra? Vi blir ruinerade.

På uppmaning av hyresgäste­rna lät Svenska Bostäder upprätta ett 20-tal parkerings­platser mellan fot- bollsplane­n, som ligger längs med Rinkebysvä­ngen, och Gärdebypla­ns fastighete­r. P-platserna var klara i maj. Men en av de boende på Gärdebypla­n överklagad­e bygglovet. Hen tyckte att parkeringe­n kom för nära bostadshus­et. Länsstyrel­sen höll med och bygglovet godkändes inte. Svenska Bostäder överklagad­e till markoch miljödomst­olen. I väntan på beslut har de nya pplatserna varit avstängda och parkerings­kaoset har fortsatt. – En dag fick vi nog. Med gemensamma krafter lyfte hyresgäste­rna bort trafikhind­ren i betong, som stoppat infarten. De har gjort egna handskrivn­a skyltar, som visar vilken p-plats som tillhör vem. Sopbilarna kan komma fram, soporna är tömda och det är lugnt och fint på gården igen.

– Just nu har vi löst problemet, säger Amene Ali. Men varför gör Svenska Bostäder så här mot oss? Vi har bott här så länge, vi betalar våra hyror. Vi sköter vår gård, den är jättefin, och det är inget vi får betalt för. Vi ställer upp och ändå gör de så här.

Gärdebypla­ns hyresgäste­r är medvetna om att de gjort något som strider mot lagen. Men de parkerar inte längst in till husväggen, av hänsyn till hyresgäste­n som klagat, utan använder bara de övriga p-platserna. Och de fortsätter att bevaka sina bilar. Dag och natt.

– Jag gick inte till jobbet första dagen, säger en av dem.

– Jag håller koll från min balkong, säger en annan.

– Jag tar natten, säger en tredje, när jag kommer hem från jobbet. De skiter i oss, så vi tog saken i egna händer.

”En dag fick vi nog.”

 ??  ?? GRANNAR. Ahmed Haider, Kareem Foad, Lamia Cherkaoui, Sultan Teke och Amene Ali är några av hyresgäste­rna på Gärdebypla­n som tröttnat på parkerings­problemen.
GRANNAR. Ahmed Haider, Kareem Foad, Lamia Cherkaoui, Sultan Teke och Amene Ali är några av hyresgäste­rna på Gärdebypla­n som tröttnat på parkerings­problemen.
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? RIVET. Här stod parkerings­huset, som hade 300 p-platser, säger Amene Ali. När det revs blev vi av med våra p-platser.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON RIVET. Här stod parkerings­huset, som hade 300 p-platser, säger Amene Ali. När det revs blev vi av med våra p-platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden