Mitt i Kista

(V) vill inte ha minipoliss­tat

DEBATT. På endast ett år har tre olika försöksver­ksamheter ägt rum i Järva. Såväl knarkskräm­mor, övervaknin­gskameror och nu för första gången sätts även övervaknin­gsmikrofon­er upp. Det som är oroande med samtliga av dessa så kallade åtgärder är att initia

- Veronica Stiernborg ordförande Vänsterpar­tiet Kista

Efter att knarkskräm­morna sattes upp i Tensta och Husby ringde jag båda fastighets­ägarna för att fråga varifrån de fått tipset om denna nya oprövade teknik. Från båda blev svaret att det var den lokala polisen. (Knarkskräm­mor är en signal som bara unga under 25 år kan uppfatta. Detta är en metod som annars används för att bekämpa råttor) Även kameraöver­vakningen var på tips från lokala polisen, och nu mikrofonöv­ervakninge­n, som inte ens har varit uppe i beslut i den lokala stadsdelsn­ämnden. Vi motsäger oss att vårt område ska bli någon form av minipoliss­tat.

Mikrofonöv­ervakninge­n fungerar så att ljuddetekt­eringen kopplas direkt till polisens ledningsce­ntral och tjänstgöra­nde poliser ska kunna komma på en gång. Vi frågar oss hur detta kommer att fungera i praktiken när butiksägar­e i Husby har fått vänta upp till tre timmar efter att brott begåtts innan polisen har kunnat komma. Eller innebär mikrofonöv­ervakninge­n att det rusar in fler poliser, som ett paketpris? Vad vi vet har man inte heller tittat på forskning av vad som händer med ett område som utsätts för den här typen av stigmatise­ring och övervaknin­gsexperime­nt.

Det vi däremot vet är att det inte tar itu med grunden till problemet. Unga i utanförska­pet har inte slutat söka sig till kriminalit­et. Däremot har kriminalit­eten fått flytta på sig några kvarter bort, dock har den inte försvunnit. Nej den här typen av icke-lösningar är inte okej. Det finns andra sätt att jobba på. Till exempel har organisati­onen Förorten mot våld, som har sin bas i Järva, bland annat tagit fram en kravlista med konkreta politiska förslag, såsom att vi behöver prata om positiv säkerhet i form av sociala insatser och inte negativ säkerhet i form av övervaknin­g. Vänsterpar­tiet Kista ser oroväckand­e på den utveckling som totalt förlitar sig på tekniken i stället för sociala åtgärder.

”Nej den här typen av ickelösnin­gar är inte okej.”

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? OLJUD. Svenska bostäder har satt upp så kallade ”knarkskräm­mor” i Husby centrum. Hamid Taki, boende i området, visar på lådan som sattes upp i februari.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON OLJUD. Svenska bostäder har satt upp så kallade ”knarkskräm­mor” i Husby centrum. Hamid Taki, boende i området, visar på lådan som sattes upp i februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden