Mitt i Kista

Judar och muslimer i unikt samarbete

Kista folkhögsko­la, landets första och hittills enda folkhögsko­la med muslimsk profil, är fadder åt sin judiska motsvarigh­et Paideia. – Den här resan kommer vi att fortsätta tillsamman­s, säger Mariam Sherifay, rektor för Kista folkhögsko­la.

- Kerstin Gustafsson 070-78 72 077 kerstin.gustafsson@direktpres­s.se

Ledningen för Kista folkhögsko­la är på besök hos Paideia inne på Östermalm. Det är första gången Mariam Sherifay är där. Hon tillträdde som rektor för Kista folkhögsko­la i augusti, men samarbetet mellan skolorna har pågått länge.

– Det var i kontaktern­a med Kista folkhögsko­la som idén föddes, att vi också skulle starta folkhögsko­le- verksamhet, säger Noa Hermele, rektor för Paideia.

På den forna skolgården till Hillelskol­an, som är en F–6 skola med judisk inriktning, har ett nytt hus byggts samman med en gammal fastighet. I de lokalerna finns bland andra Judiska församling­en, friskolan och en förskola. Högst upp i den gamla vackra byggnaden håller Paideia folkhögsko­la till.

– Vi är den enda natio- nella minoritete­n i Sverige som inte har en egen folkhögsko­la, säger Noa Hermele. Men vi har redan 250 studenter som studerar på deltid på folkhögsko­lan, även om vi formellt inte är en självständ­ig skola än.

Varje ny folkhögsko­la behöver en annan etablerad folkhögsko­la som fadder. När Kista folkhögsko­la startade för tio år sedan, var det en kristen folkhögsko­la i Dalarna, som ställde upp. När Paideia sökte en fadder föll valet på Kista folkhögsko­la. En skola med muslimsk profil är mentor för en folkhögsko­la med judisk profil.

– Det var sju år sedan som dåvarande rektorn för Kista folkhögsko­la kom till oss, säger Noa Hermele. Han ville veta hur vi arbetar med judisk utbildning i Sverige.

För Paideia – The Euro- pean Institute för Jewish Studies in Sweden har sedan 15 år tillbaka en ettårig akademisk utbildning.

– Vi undervisar i religion, men inte ur ett religiöst perspektiv. Det är en idéburen utbildning, för de som tror och de som inte gör det. Men nu vill vi också starta en folkhögsko­la.

Samarbete mellan skolorna handlade om arbetsmeto­der och om religionen­s plats i samhället. Judar har funnits i Sverige sedan slutet av 1700-talet och muslimer är relativt nyanlända.

– Vad är en svensk muslimsk identitet i dag, sådant diskuterar vi, säger Noa Hermele. Vi judar är integrerad­e, eller assimilera­de, beroende på hur du ser det. Vi har varit här länge.

Samarbetet har också blivit konkret. Kista folkhögsko­la hade under förra läsåret tre lärare i religion, en muslimsk, en judisk och en som tillhör Svenska kyrkan. Noa Hermele var en av dem och han undervisad­e i Kista en dag i veckan.

– Ja, vi undervisar om alla religioner, men vi roterade för att kunna berätta om vår egen religion i alla klasser. Judendomen kan vara progressiv inom vissa områden, till exempel när det gäller synen på gayäktensk­ap. Diskussion­erna blir intressant­a.

Gemensamma föreläsnin­gar

om antisemiti­sm och islamofobi planeras.

– Ja, konsekvens­erna av hatet i samhället drabbar oss alla, säger Mariam Sherifay. Vare sig det handlar om antisemiti­sm eller islamofobi. Vi har en gemensam kamp.

Samarbetet mellan en muslimsk och en judisk folkhögsko­la visar att olika religioner kan mötas och ar-

beta ihop. Den 1 januari 2019 står Paideia på egna ben.

– Jag tror vi får abstinens när ni försvinner, säger Mariam Sherifay till Noa Hermele. Vi kommer inte att släppa taget om vårt samarbete.

Redan nu diskuteras hur det framtida samarbetet ska utvecklas. Kanske blir det en gemensam dag för Kista folkhögsko­la och Paideia.

 ??  ??
 ?? FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON ?? BESÖK. Fr. v. Mustafa Ahmed, Ali Ibrahim, Ailin Abdullah, Mariam Sherifay och Noa Hermele.
FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON BESÖK. Fr. v. Mustafa Ahmed, Ali Ibrahim, Ailin Abdullah, Mariam Sherifay och Noa Hermele.
 ??  ?? SAMARBETE. Kista folkhögsko­la på besök hos Paideia folkhögsko­la.
SAMARBETE. Kista folkhögsko­la på besök hos Paideia folkhögsko­la.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden