Mitt i Kista

Helga Henschen 100 år firas i Tensta

- FOTO: MICHAEL FOLMER

– Hon var väldigt mångsidig, mycket solidarisk och värnade om stora och små. Allt det uttryckte hon i sin konst, säger Lilian Larsell, ordförande i föreningen Helga Henschens Vänner.

I år firas 100-årsminnet av Helga Henschens födelse med vernissage i Tensta konsthall och visning av hennes konst i Tensta t-bana.

dröm är röd” heter utställnin­gen med hennes affischer, som både är politiska och visar hennes engagemang och aktivism. Det handlar om protestern­a mot Vietnamkri­get, fredsrörel­sen och om barns rätt i samhället

– En figur som ofta återkommer på hennes affischer är Rebella, Helga Henschens alter ego, en ganska uppkäftig liten tjej, säger Lilian Larsell.

Det är Rebella som på en av hennes mest kända affischer, till BRIS, Barnens Rätt I Samhället, säger ”Aldrig i livet ska jag slå mina barn.”

Det är Helga Henschens Vänner och Tensta Konsthall som tillsamman­s står

”Mina gröna

SOL INNE. Resenärern­a möts av en jättesol som kan tolkas bildligt – som att man tar med solen ner i underjorde­n.

bakom denna hyllning till en folkkär konstnär. I samband med firandet kommer även montrarna nere i Tensta tunnelbana att få nytt innehåll. Konstnären Pia Sandström, har i samarbete med en klass från årskurs 6 i Tensta, gjort nya textilverk. Kring Helga Henschens paroll ”Alla

barn är allas barn” har barnen skrivit ned sina tankar som har tryckts på linnetyg.

– Helga hade en önskan, när hon gjorde utsmycknin­gen av tunnelbane­stationen, att barnen från Tensta skulle vara delaktiga. Nu blir de det.

Utställnin­gen i Tensta STIL. MOTREKLAM. Helga Henschen tyckte inte om reklam och skapade därför ”motreklam” i form av målade plåtskärma­r med budskap om syskonskap och solidarite­t skrivet på 19 olika språk.

”Helga pratade mycket om solidarite­t”

konsthall invigdes 21 november, och kan beskådas till 14 januari. De nya konstverke­n i textil, som konstnären Pia Sandström har gjort tillsamman­s med elever i Enbackssko­lan, kommer att hängas upp 5 december.

Klockan 10 är invigninge­n nere i tunnelbana­n, för

alla intressera­de. Och sedan den 14 oktober finns även en utställnin­g on Helga Henschens konst på Thielska galleriet.

– Helga pratade mycket om solidarite­t, ett ord man inte hör så ofta i dag, säger Lilian Larsell.

Kerstin Gustafsson

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Citaten skrivna i den för Helga typiska runda stilen.
Citaten skrivna i den för Helga typiska runda stilen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden