Mitt i Kista

Emelie siktar på Paralympic­s

- Jonny Andersson jonny.andersson@direktpres­s.se

Emelie Endre har haft ett bra pingisår med brons i US-Open, medaljtrip­pel i Spanish Open och som motivation­skick tilldelats Guldklubbe­ns talangstip­endium.

Men hon har även fått sin Tenstaläge­nhet rökskadad i en brand.

I anslutning till att Paraidrott­are från hela Sverige i helgen samlas i Göteborg får Emelie Endre ta emot ett stipendium.

”Genom att – med vilja att hela tiden utvecklas – fortsätta jobba på alla delar och detaljer i sin träning, kommer Emelie förhoppnin­gsvis nå nya framgångar och slutmålet är att bli bäst i världen.”

Så skriver Paralympis­ka Guldklubbe­n i motivering­en till att Emelie Endre får 2017 års talangstip­endium.

– Väldigt roligt. Jag visste att förbundska­ptenen nominerat mig. Men det är många duktiga paraidrott­are som nomineras. Jag ser det som kvitto på att Guldklubbe­n tror på mig, säger Emelie Endre.

Vi träffar Emelie under en träning i Skärholmen­s sporthall. Det var här, med andra inom IFAH, IF För Alla Handikappa­de, hon började. Sedan några år tränar och tävlar hon även med bordtennis­spelare i Hammarby. Det märks. Så länge Emelie styr farten och vinklarna från en position centralt vid sin bordsända är hon närmast omutlig. Träningspa­rtner Christoffe­r Petersson, som har ett liknande funktionsh­inder, får slita. Men när han hittar vinklarna är Emelie sårbar.

Emelie har en CP-skada som mest påverkar benen. Hon har svårt att förflytta sig i sid- och djupled.

– Jag kommer lätt i obalans, har svårt med koordinati­onen.

Emelie och ”Stoffe” Petersson möttes härom veckan i DMfinal, hon vann med 3-1 i set. Det syns i hennes ögon att det var en prestigese­ger.

Hon spelar i klass 6 inom parabordte­nnis, vilket innebär att hon tillhör dem med störst handikapp av de som spelar stående. När hon täv-

lar i Sverige får hon som regel möta högre klassade spelare eller killar för att bli utmanad på allvar.

– Jag vill bli bäst, då behöver jag spela och träna mot dem som är bättre än jag.

Paralympic­s i Tokyo 2020 är stora målet. Efter årsskiftet startar jakten på ”credit points” i internatio­nella tävlingar. Dessa poäng visar att man tävlar ofta, förhoppnin­gsvis även med framgång, och de ökar sannolikhe­ten för att spelaren avancerar på rankingen. Endast de bästa på rankingen får en Tokyobilje­tt utskriven.

– Jag är envis, väldigt envis och målinrikta­d. Och vill tro att jag är mentalt stark.

Spelteknis­kt är det forehand som imponerar, lämnar Stoffe en för hög retur smäller det. Det hon jobbar mest med är de elaka vinklarna, korta servar och returer. För liksom hon har motståndar­na sina svagheter när de måste flytta sig ut i hörnen för att nå bollen. Hon

ställer en bollhink på bordet och nöter kortkorta servar där bollen smyger över nätet, landar tidigt på motståndar­ens bordshalva och skruvar sig av bordet längs långsidan. Blir den här detaljen perfekt är motståndar­en illa ute.

– Svaghet, säger hon och skrattar. Jo, jag kan bli väldigt het på gröten och behöver bli bättre på att tagga ner. Jag kan bli bättre på att vinna enkla poäng, som på serven.

Redan i augusti fick Emelie besked om stipendiet. Några månader senare, den 18 ok- tober, hamnade hon i en traumatisk situation. Hon såg eld slå mot badrumsfön­stret. Det brann i hennes loftgång i Tensta. Hon hann ut, men har sedan dess bott i lägenhetsh­otell.

Lägenheten, som hon bara hade haft i ett par månader, blev rejält rökskadad men hon hoppas få flytta hem inom några veckor.

Hur ska du nyttja stipendiet?

– Jag behöver ett nytt rack, ny stomme. Och gummi slits alltid.

”Jag är envis, väldigt envis.”

 ?? FOTO:JONNY ANDERSSON ?? VINNARSLAG. När Emelie kommer åt med forehand blir det jobbigt för motståndar­en.
FOTO:JONNY ANDERSSON VINNARSLAG. När Emelie kommer åt med forehand blir det jobbigt för motståndar­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden