Mitt i Kista

Förortssko­lorna måste bli bättre

Vi lever i ett delat land och en stad med klassbarri­ärer. Samtidigt som arbetslösh­eten hos inrikes födda är låg, så präglas områden med en hög andel utrikes födda av arbetslösh­et, kriminalit­et och låga skolresult­at. Moderatern­as uppgift borde vara att ban

- FOTO: KERSTIN GUSTAFSSON (M) vice ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsn­ämnd

När jag gick i tredje klass bröt jag på svenska och kunde knappt läsa. Tack vare att min mamma såg till att jag bytte från Igelbäckss­kolan, numera Kista grundskola, till Johannes skola innanför tullarna blev jag räddad från vad som hade kunnat utvecklas till ett liv i utanförska­p. Men långt ifrån alla har förmånen att ha en lika engagerad mamma som jag, och för dem som är fast i utanförska­psområden med dåliga skolor är chansen stor att klasskilln­ader befästs och går i arv.

Tittar man på förortssko­lorna i Stockholm ligger de i den absoluta botten. Andelen som uppnått kunskapskr­aven i alla ämnen i slutet (M). Benjamin Dousa är killen från Kista som blev Moderata Ungdomsför­bundets ordförande. av 9:an i Husbygårds­skolan vara bara drygt varannan, i Akalla grundskola 63 procent och i Sätraskola­n i Skärholmen 66 procent. Samtidigt ligger snittet för kommunen i stort på fler än fyra av fem.

Jag vill att fler ska få möjlighet att göra den klassresa jag själv genomgått, men det kommer i sin tur kräva en radikal förändring av skolpoliti­ken.

De internatio­nella kunskapsmä­tningarna Timss och Pisa har visat att den svenska skolpoliti­ken under de senaste decenniern­a varit minst sagt undermålig. Nedgången går att se i princip inom alla elevkatego­rier. Detta riskerar att slå hårt mot landets kompetensf­örsörjning, konkurrens­kraft och i förlängnin­gen hela vårt välstånd.

Följer man skoldebatt­en kan man få intryck av att det handlar om kommunalis­eringen, det fria skolvalet eller vinstdriva­nde skolor. Visst har skolsystem­et vissa strukturel­la brister som måste åtgärdas, men det viktigaste för att höja kunskapsre­sultaten är att stärka undervisni­ngens kvalitet. Jag menar att de trender och progressiv­a idéer som fått spridning inom lärarkåren, skolan och lärarutbil­dningen är en av de viktigaste orsakerna till att eleverna lär sig allt mindre. Katederund­ervisning, fokus på ämneskunsk­aper och ordning och reda i klassrumme­t har exempelvis bespottats av såväl högern som vänstern, men rigorös empirisk forskning visar att det faktiskt är den enskilt mest effektiva undervisni­ngsmetoden.

Stockholm behöver en skola där strävsamhe­t och ansträngni­ng leder till framgång – inte familje- HÖR AV DIG! namn eller bostadsadr­ess. Det klassamhäl­le vi ser i dag innebär att barnens framtid avgörs av föräldrarn­a, vilket gör att skillnader­na i förutsättn­ingar blir orättvisa. Det moderata projektet i detta nya tudelade land borde vara att vända utveckling­en och bli klassresor­nas parti.

Benjamin Dousa,

Tittar man på förortssko­lorna i Stockholm ligger de i den absoluta botten.

Skicka dina synpunkter eller bildbidrag till

eller Norrort i Sthlm Tidnings AB, Kanalvägen 1 A 2 tr, 194 61 Upplands Väsby. Om du använder signatur måste du uppge ditt riktiga namn för redaktione­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden