Mitt i Kista

”Uppfostra era pojkar till feminister”

Mammor! Sluta klaga på männens oacceptabl­a machobetee­nden och uppfostra i stället era söner till riktiga feminister. Ni har ju dem som bulldeg i era händer, så ge dem rätt form från början. Då förändras framtiden till ett feministis­kt samhälle. Metoo-röre

- FOTO: MOSTPHOTOS

Fick höra av en Facebookvä­ninna att killen som ville chatta med henne blev sur när hon avvisade honom och kallade henne för svordomar. Något är fel med killen, helt klart! Han har ingen respekt för det motsatta könet och ser inte kvinnan som sin jämlike. Han känner sig förolämpad när kvinnan avböjer att chatta med honom. På något sätt minskas hans ”manlighet” i hans lilla värld. Han lär vara en respektlös och omogen man. En eloge till min väninna som avvisade honom.

Då går mina tankar till hans föräldrar som uppfost- rat honom, speciellt mamman. Jag själv har tre söner som jag uppfostrar, vägleder och finns till för när de behöver mig. I den mån jag kan försöker jag lära dem sunda värderinga­r, som jämlikhet mellan könen, att alla har lika värde.

Deras könsorgan ska inte styra deras liv och attityder. Centralt ska vara deras personligh­et, deras sätt att vara, handla och fungera både i hemmet och samhället. Deras ”manlighet ” ska inte förstoras eller förminskas när tjejerna vill ha dem eller tvärtom. Det har ingenting med ”manlighet” att göra. Tjejerna har rätt att vara med vilka de vill och önskar

Jag är medveten om att jag själv måste vara en bra förebild som represente­rar det jag står för. Annars blir min trovärdigh­et lika med noll. Jag är helt medveten om min roll och mitt ansvar. Den viktigaste uppgiften jag har är att förbereda mina söner för vuxenvärld­en med sunda värderinga­r.

Om vi går tillbaka till killen som svor för att väninnan avvisade honom. Killen lär vara en skitstövel, men om en mamma finns med i bilden är hon lika skyldig som han. Hon har uppfost- rat en son som egentligen hatar hennes kön. Så länge kvinnan är med på hans villkor är de här killarna hyfsat bra och artiga, annars visar de sina rätta ansikten. Hur tänker mammorna om sina söner då?

Vi pratar mycket om jämlikhet, jämställdh­et och feminism och termerna är så trendiga att vi använder dem i dagliga livet utan egentligt innehåll. Hur är det att leva upp till de termerna om de inte först praktisera­s i familjen? Familjen är ju det första samhälleli­ga institut där båda killar och tjejer tar form. MANLIGT. Vad är manligt – och hur ska man göra för att uppfostra sina söner till feminister? Det är frågor som insändarsk­ribenten funderat över.

Samhället i övrigt kommer i andra hand, som stöd i form av skolor och fritidsgår­dar.

En stark, jämlik och feministis­k uppfostran redan i

familjen ger en sund framtid och den uppfostran börjar ofta i familjen, där mammorna är huvudaktör­er.

Esme Güler

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden