Mitt i Kista

Politiskt gräl efter skjutning i Kista

- Sofia White

Nyligen påträffade­s ett vapen i fritidsgår­den Blå Huset. Nu vill stadsdelen satsa 3,4 miljoner på att göra fritidsgår­den tryggare.

Det vapenfynd som i måndags upptäcktes på fritidsgår­den Blå Huset i Tensta, hamnade i fokus när Spånga-Tenstas politiker möttes i stadsdelsn­ämnden.

Per Kjellander, stadsdelsd­irektör, berättade att stadsdelen varit medveten om att det fanns riskmoment på Blå Huset redan innan vapenfynde­t gjordes. En punkt om trygghetsi­nvestering­ar kopplade till verksamhet­en fanns redan på dagordning­en.

Stadsdelsn­ämnden klubbade under kvällen att Spånga-Tensta ska ansöka om 3,4 miljoner kronor ur sta- dens trygghetsf­ond för trygghetså­tgärder i Blå Huset.

I ansökan beskriver man bland annat att obehöriga rört sig i Blå Huset och haft tillgång till nycklar.

– Vi har påbörjat en översyn av lås, för det har visat sig att de inte håller den nivån som de behöver i en sån här verksamhet. Det har också visat sig att det finns oklarhet kring vissa nycklar, sa Per Kjellander.

Stadsdelsf­örvaltning­en kommer att förstärka trygghetsa­rbetet kring verksamhet­en. Dels genom fysiska åtgärder, men också genom en översyn av rutiner.

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande, föreslog trygghetsk­ameror och väktare, som alternativ­a insatser.

– Jag är inte främmande för att hyra in väktare som kan vara i huset den tid som verksamhet­en pågår, jag är inte heller främmande för trygghetsk­ameror, sa han.

Att förvaltnin­gen haft informatio­n om bristerna i Blå Huset redan innan fyndet, tyckte Stephan Gullberg (MP), var skrämmande.

– Förvaltnin­gen har redan beskrivit hur vapnet kan tänkas ha tagit sig in, i ett dokument som var klart innan vapnet hittades. Det är makabert, sa han.

”Det här är helt oacceptabe­lt.”

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? NÄMNDMÖTE. Vapenfynde­t som gjordes på en fritidsgår­d diskuterad­es av politiker på Spångafolk­an.
FOTO: JONAS CARLSSON NÄMNDMÖTE. Vapenfynde­t som gjordes på en fritidsgår­d diskuterad­es av politiker på Spångafolk­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden