Mitt i Kista

Kampen mot våld har blivit en staty

”Fler och fler börjar kämpa mot våldet och utanförska­pet”

- Jonas Carlsson

En son dog, en skottskada­des svårt. Nu har Carolina Sinisalos kamp mot våldet resulterat i ett mo- nument vid Akalla torg. Samtidigt beklagar hon att våldet fortfarand­e pågår i samhället.

”Det här är ett litet kvitto på min kamp.”

En av Carolina Sinisalos söner sköts till döds 2016. Den andre sitter i rullstol. Nu har hon tagit initiativ till ett monument mot våld – för kärlek.

Den 19 januari 2016 sköts Carolina Sinisalos båda söner i Akalla. Robin dog och Alejandro sitter idag i rullstol. Som en del i sin kamp mot våldet skickade Carolina Sinisalo och en vän in ett medborgarf­örslag till staden om att få till en minnesplat­s mot våld. Nu har den invigts vid Akalla torg.

– För mig är det här monumentet för Robin. Sen vet vi alla att det finns så många fler mammor och anhöriga som gråter, sade Carolina Sinisalo inför publiken.

Hur känns det den här dagen?

– Det känns stort. Det här är ett litet kvitto på min kamp. Att stadsdelen backar upp mig är fantastisk­t, säger Carolina Sinisalo.

Hon beklagar att våldet fortfarand­e pågår i samhället, men känner att hennes och andras aktivism betalar av sig.

– Fler och fler börjar kämpa mot våldet och utanförska­pet. Jag börjar få respons.

Själva monumentet heter ”Under samma tak” och har tagits fram av konstpedag­ogen Ulrika Hägglund tillsamman­s med ungdomarna Raja Levander och Dana Ganieva. Den är gjord i lera och sedan gjuten i brons hos Bergmans konstgjute­ri. Byggnadern­a står tätt tillsamman­s för att signalera gemenskap och står med öppna fönster och dörrar som en välkomstge­st.

– Det känns otroligt viktigt. Att ett medborgarf­örslag kan leda till något sånt här i vår stad. Det här monumentet på Akalla torg kan visa på en positiv riktning, säger Ulrika Hägglund.

 ?? FOTO: JONAS CARLSSON ?? INVIGNING. Carolina Sinisalos son Alejandro klipper bandet.
FOTO: JONAS CARLSSON INVIGNING. Carolina Sinisalos son Alejandro klipper bandet.
 ??  ?? MOMUMENT. ”Under samma tak” är namnet på minnesmonu­mentet.
MOMUMENT. ”Under samma tak” är namnet på minnesmonu­mentet.
 ??  ?? KÄNSLOSAMT. Carolina Sinisalo talade inför publiken.
KÄNSLOSAMT. Carolina Sinisalo talade inför publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden