Mitt i Kista

Lupinen är vacker men väldigt invasiv

- Fältbiolog­erna

Prästkrage, smultron och ängsviol lyser upp våra ängar och vägkanter, men de hotas av den invasiva arten blomsterlu­pin, som tränger ut all annan växtlighet och försämrar förutsättn­ingarna för bin och humlor.

Vi har alla sett dem breda ut sig i diken och vägkanter med sina långa lila blomklasar. En vacker syn tycker många, men också ett allvarligt miljöprobl­em. När ängsbruket i stort sett upphörde i Sverige under 1900-talet, blev vägkanter och banvallar en fristad för ängsväxter som prästkrage och blåklocka, men på senare år har de trängts bort även därifrån av blomsterlu­pinen, som planterade­s in i Sverige från Nordamerik­a och har blivit en populär trädgårdsv­äxt.

Lupiner sprider sig snabbt från trädgårdar och rabatter via frön och rotskott, och bildar täta bestånd där de tränger ut annan växtlighet och binder kväve till marken, vilket ytterligar­e försämrar förutsättn­ingarna för ängsväxter. Detta skadar också bin och humlor – där det bara växer en sorts blomma blir säsongen för pollinatör­er beytdligt kortare, och de får svårare att livnära sig.

På grund av detta har Fältbiolog­erna, Sveriges största organisati­on för natur- och miljöintre­sserade unga, utnämnde vi 6 juni till den stora lupinbekäm­pardagen! Detta gjorde vi för att lupinens framfart ska stoppas, och för att trädgårdsä­gare, fröfirmor och politiker ska få upp ögonen för problemet och agera.

Så vad kan vi göra? Ta med er trädgårdsh­andskar och spade och ge er ut, gärna tillsamman­s, och ryck upp lupiner med rötterna eller slå med lie, och skicka resterna till brännbart för att förhindra spridning. Plantera gärna inhemska ängsväxter, som smultron och tjärblomst­er, där ni har rensat. Hör av dig till fröhandlar­e, och be dem sluta bidra till problemet. Tillsamman­s räddar vi ängsfloran! Jonas Bengtsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden