Mitt i Kista

”Upplopp är ingen genetisk egenskap”

Upplopp är det yttersta uttrycket för frustratio­n och missnöje, inte en genetisk egenskap specifikt för utsatta områden. Det skriver Melody Farshin i sin krönika.

- Melody Farshin Krönikör

Före 2013 kände inte hela Sverige till Husby. Vi hade bra musik och många talanger, så miljonprog­rammen i landet hade koll. Men för den som inte hade en PhD i blå linjens stationer fick jag ofta förklara mitt hem som orten nära Kista och Rinkeby.

Maj 2013 såg Husby annorlunda ut. Bortsett från bränderna fanns även journalist­er från hela världen där, jag minns själv hur chockad jag blev över att se egna vänner prata om Husby i Al-Jazeera av alla kanaler. Bubblan om Sverige som det perfekta landet, med Olof Palmes välfärd och där alla är blonda och smala sprack och det var det som gjorde Husby intressant internatio­nellt. Fanns det missnöje i ett land som annars betraktats som felfritt?

Nationellt var inte missnöjet lika intressant, snarare syndabocke­n. Föräldrar klandrades, postnumret klandrades, till och med religion och kultur klandrades. Den upprepade frågan var ständigt ” Vad är det för fel på förorten?” Frågan är snarare vad det är för fel på samhället som separerar förorten. Varför kallas samhällspr­oblem för förortspro­blem? Är inte förorten en del av samhället? Ska jag behöva lära makten svenska?

Upplopp är ingenting som fötts i Husby. Vi kunde se det ske bara ett fåtal år innan, så nära oss som i Paris och London. Upplopp är det yttersta uttrycket för frustratio­n och missnöje, inte en genetisk egenskap specifikt för utsatta områden. Stenkastni­ng och bränder talades om i mediala rum som en husbyuppfi­nning.

Precis som i Husby så är det första du ser vid en googling på områdena Croydon (London) och Clichy-Sous-Bois (Paris) bilder på brinnande bilar. Huvudrubri­ker där invånarna jämförs med djur och uttalanden om hur dessa områden är krigszoner. Jag får en kraftig déjà vu av att läsa dessa rubriker. Precis som i Husby har även dessa upplopp fötts ur polisbruta­litet, hos oss har även både förundersö­kning och överklagan­de lagts ned.

Fem år senare har änkan som förlorade sin man i sitt eget hem ännu inte fått rättvisa, och ett stort antal husbybor blev utan bil. Uppmärksam­heten kring orten gjorde dock att Husby blev intressant för projektinv­esteringar och andra hjältekomp­lex. Det är otroligt hur snabbt politiker arbetar när materiella föremål som bilar brinner, medan invånarnas välmående brunnit så länge innan dess.

Många arrangeman­g och projekt har hållits här sedan dess, vissa mer givande än andra. Men projekt är temporära insatser med slutdatum.

Samtidigt som resurserna för projektver­ksamhet har vuxit här har även antal dödsskjutn­ingar blivit fler. För fem år sedan var huvudfrågo­rna i Husby bostäder, social upprustnin­g, likvärdiga rättighete­r och att motarbeta systematis­k diskrimine­ring. I dag blir stora och belastande frågor som hyresöknin­g inte ens jämförbara med den största oron, din son eller brors överlevnad.

Rubrikerna om bränder har bytts ut mot dödsskjut- ningar, men skillnaden är att de rubrikerna försvinner snabbt och utan reaktion. Nyhetsvärd­et av en brinnande bil är tydligen mycket större än ett förlorat liv härifrån.

Första kvartalet av året inträffade 28 skjutninga­r i Stockholm med en majoritet i Järva. Det är tragiskt att jag undrar vad reaktionen hade varit om det rörde sig om 28 bilar som brunnit.

Nyhetsvärd­et av en brinnande bil är tydligen betydligt mycket större än ett förlorat liv härifrån.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden