Mitt i Kista

DANÉR TAPIA DRÖMMER STORT

Hans överskotts­energi fick mamma Ximena att ta honom till Husbybadet. I dag är Danér Tapia en lovande simmare med klar målsättnin­g. – Man kan aldrig drömma för stort.

-

Simning är hittills ingen idrott som lockar barn och ungdomar i Järvaområd­et. För Danér Tapia spelar det ingen roll. Han hittade rätt direkt.

– Jag hade mycket energi som barn. Mamma märkte att jag blev trött av simning, brände energi och somnade i tid, säger 13-åringen med ett leende.

Som 4-åring var han simkunnig. I dag tillhör han Stockholms främsta, födda 2005, och det tänker han förbli. Två sekunder felade för att han i sommar skulle fått simma svenska ungdomsmäs­terskapen, Sum Sim, bland ett år äldre killar.

Istället får han i sommar se fram emot distriktst­ävlingar och läger på Gotland för de mest talangfull­a i Stockholms­distriktet. Förra veckan var han på klubbläger i Toscana, Italien.

– Nej, det var inte lätt att få en ledigt. Skolan förstår inte. Men det gick.

Det är tiderna 1.12 (lång bana) och 1.10 (kort bana) på 100 meter fjärilsim som gjort att Stockholms simförbund tagit ut honom till Gotlandslä­gret. Två på varje distans är uttagna och Danér ser sig som finalsimma­re i nästa års Sum Sim.

Även på 100 bröstsim och 100 frisim.

– Jag tränar hårt i alla fall, fem dagar i veckan. 50 meter är för kort, 200 lite långt. Jag är mittemella­n explosiv och uthållig.

Han tränar söder som stan. I Vårby, Huddinge där Södertörns SS håller till. Som 10-åring började han pendla. Oftast åker han direkt från Engelska skolan i Roslagstul­l, men en del av träningen sköter han på egen hand i Husbybadet.

– Min tränare, Marcos Lazzarini, mejlar mig träningspr­ogram. Det fungerar bra.

Svensk simnings största stjärna, Sarah Sjöström, tävlar också för Södertörn. Henne såg han oftare i Eriksdalsb­adet när han under en kort period simmade för Neptun.

– Då simmade jag på banan bredvid henne. Hon inspirerar, jag vill också vinna i OS.

Han överraskar med flera tydliga, oblyga målbilder i simkarriär­en och livet. Bland annat vill han ha en egen träningsgr­upp: ”För att fler i Kista ska lära sig att simma”.

– Man måste ha en plan, annars kommer man ingenstans. Man kan aldrig drömma för stort, säger han och klargör att han siktar på scolarship till Gators Swim Club i Kalifornie­n, enligt honom världens bästa simklubb.

– Jag vill plugga till läkare. Inom öron, näsa, hals. Eller bli pilot. Jag får se, läkare känns intressant­ast, säger Danér Tapia.

Jonny Andersson ”Man måste ha en plan, annars kommer man ingenstans.”

 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? TALANG. Som 4-åring var Danér Tapia redan simkunning. I dag tillhör han Stockholms främsta, födda 2005, och det tänker han förbli.
FOTO: JONNY ANDERSSON TALANG. Som 4-åring var Danér Tapia redan simkunning. I dag tillhör han Stockholms främsta, födda 2005, och det tänker han förbli.
 ?? FOTO: JONNY ANDERSSON ?? TALANG. Som 4-åring var Danér Tapia simkunning, I dag är han klubbkompi­s med Sarah Sjöström och drömmer om OS-guld.
FOTO: JONNY ANDERSSON TALANG. Som 4-åring var Danér Tapia simkunning, I dag är han klubbkompi­s med Sarah Sjöström och drömmer om OS-guld.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden