Mitt i Kista

Misstänkt mordbrand på Kista gård

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Förra helgen brann det hundra år gamla spannmålsm­agasinet vid Kista gård ner till grunden. Branden rubriceras som grov mordbrand då det finns misstanke om att den varit anlagd.

Det var strax innan sju på lördagkväl­len som räddningst­jänsten larmades till Kista alléväg, med anledning av en utvecklad brand i en byggnad. Det var magasinet vid Kista gård som stod i lågor.

Räddningst­jänsten meddelade senare under kvällen att byggnaden inte gick att rädda, utan att den skulle få brinna ner.

När Vi i Kista besöker platsen några dagar senare finns det bara spillror kvar. En liten bit av väggen, några förvridna metalldela­r. Röklukten hänger i luften.

Branden rubriceras av polisen som mordbrand eftersom det finns misstanke om att den varit anlagd. Brottet är att anse som grovt då huset är K-märkt och det dessutom funnits en stor risk att branden skulle sprida sig. Det har också funnits risk för annans liv och hälsa.

– Det finns inte någon frihetsber­övad i nuläget. Man har genomfört en teknisk undersökni­ng på platsen, och så får man se vad den ger för något, säger Per Fahlström vid polisen.

Magasinet som brann ner är en del av fastighete­n Kista gård, som har haft en brokig historia. De gamla kulturminn­esmärkta byggnadern­a har stått tomma ett tag och tanken var att Stockholms stad själva skulle rusta upp dem. Magasinet skulle bli caféverksa­mhet och kunna hyras ut som festlokal. Stockholms stad fick bygglov men ändrade sig innan renovering­en påbörjades.

Istället såldes byggnadern­a förra året till en privat ägare. Stockholms stad hade också ansökt om rivningslo­v för att få riva en byggnad bredvid magasinet men fått nej på den ansökan.

Den nya ägaren – Kista Gård Holding AB med VD Daniel Özboyaci i spetsen – köpte byggnadern­a för 18,6 miljoner förra året. De planerar istället att anlägga ett lyxhotell med restaurang på området, och väntar på startbeske­d från bygglovsha­ndläggaren för att få börja arbeta på platsen.

Byggnadern­a står i dagsläget tomma, så ingen blev skadad i branden. Vi har sökt Daniel Özboyaci för en kommentar gällande branden men inte fått något svar.

Benjamin Dousa från Moderatern­a hade till stadsdelsn­ämndens senaste sammanträd­e lämnat in en skrivelse där han påpekade att parken som ligger i anslutning till Kista gård var otrygg. Bland annat på grund av de obebodda byggnadern­a.

”Parken Kista gård, som ingår i stadsdelsf­örvaltning­ens ansvarsomr­åde, har den senare tiden blivit ett tillhåll för kriminella. Flera övergivna hus och stora, mörka, ytor blir en bra miljö för dessa”, skrev han bland annat.

Han föreslog bland annat att ordningsva­kter som patrullera­r området borde anställas. Men fick nej av stadsdelsf­örvaltning­en.

”För att ha ordningsva­kter i ett område så krävs en ansökan om förordnand­e- område. Polisen och förvaltnin­gen bedömer inte Kista gård 1 och 2 och omkringlig­gande områden som ett särskilt utsatt område”, skrev de i sitt utlåtande.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? BRAND. Förra helgen brann magasinet vid Kista gård ner till grunden.
FOTO: LÄSARBILD BRAND. Förra helgen brann magasinet vid Kista gård ner till grunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden