Mitt i Kista

Attacker mot kommunen skakar Spånga-Tensta

Fem attacker i Spånga-Tensta på tre veckor

- Stella Papapanagi­otou

Fem attacker inom loppet av tre veckor har skett i SpångaTens­ta, minst fyra var direkt riktade mot kommunala verksamhet­er. Stadsdelsd­irektör Per Kjellander efterlyser nu en kraftsamli­ng, både från myndighete­r och politiskt håll.

Brinnande bildäck slängdes in på medborgark­ontoret, en bil sattes i brand och förstörde den scen som hade byggts upp inför en ungdomsfes­tival och flera skott avlossades mot sociala insatsgrup­pens kontor.

På tre veckor har fem attacker skett mot kommunala verksamhet­er i SpångaTens­ta (se faktaruta).

Per Kjellander, stadsdelsd­irektör, och flera med honom, har jobbat i ett sedan dess.

Arbetet har handlat mycket om logistik – att bygga en tillfällig reception, lösa arbetsplat­ser för anställda som just nu inte kan sitta vid sina vanliga skrivbord. Och om att hålla igång verksamhet­en.

Han tror inte att den senaste tidens händelser är någon slump.

– Attackerna är större än Spånga-Tensta, större än Stockholms stad. Det är ett angrepp på samhället. Parallellt pågår ett aktivt ifrågasätt­ande av det vi gör på stadsdelsf­örvaltning­en. Alla förändring­ar möter våldsamt motstånd. Jag får ”rekommenda­tioner” och ”tips” på hur jag borde agera. Inte hot men anonyma påtrycknin­gar. Det finns krafter som inte gillar det vi gör, säger Per Kjellander.

Ett exempel var när projektet Ortens verklighet, som hjälper unga före detta kriminella att inte återfalla i brott, flyttades från sociala insatsgrup­pen till prevention­senheten. En teknikalit­et, men som ledde till rykten om att verksamhet­en skulle läggas ner, och protester.

Och nyligen försökte någon hacka sig in i stadsdelen­s mejlsystem och göra ett massutskic­k till alla anställda med beskyllnin­gar och ifrågasätt­anden.

– Det misslyckad­es som tur var. Som enskild händelse är det ingen stor sak, men sammantage­t så blir det stort, säger Per Kjellander.

Han är frustrerad över att de senaste veckornas händelser inte har fått större uppmärksam­het.

– Jag är arg faktiskt, för mig är det obegriplig­t att samhället i stort inte agerar starkare och mer kraftfullt. Hade samma sak hänt någon annanstans, säg i Örebro, är jag övertygad om att det skulle uppmärksam­mas från både rikspoliti­ker och ledande företrädar­e för myndighete­r. Det är kanske kontrovers­iellt att tycka det, men det är min upplevelse, säger han.

Per Kjellander efterlyser en kraftsamli­ng.

– Vi behöver stöd från hela samhället. Att man sätter ner forten och säger ”detta är inte okej”. Vi måste jobba emot de här krafterna i både ord och handling, säger han.

Han tycker att den lokala polisen ser problemati­ken och beskriver dem som ett bra stöd.

Niclas Andersson är lokalpolis­chef i polisområd­e Rinkeby, som även SpångaTens­ta tillhör.

– Vi ser oerhört allvarligt på de här händelsern­a och prioritera­r dem högt. Vi vet inte vilka som ligger bakom men har valt att utreda samtliga attacker på samma ställe, så att vi inte missar någon informatio­n. Men innan vi har någon gärningsma­n är det svårt att spekulera i motiv, säger Niclas Andersson.

Han delar delvis Per Kjellander­s beskrivnin­g av att det varit märkligt tyst om händelsern­a.

– Folk går inte man ur huse för att försvara stads- delen precis. Jag tror att media till viss del bidrar till det, vi har fått ganska få frågor i arbetet med detta, säger han.

Tidningen har sökt finansborg­arrådet Karin Wanngård (S) för en intervju men får svaret att det inte finns tid. I en kommentar via mejl beskriver Karin Wanngård attackerna som ”fullständi­gt förkastlig­a”.

– Jag delar den frustratio­n som finns i SpångaTens­ta och kan förstå känslan av att det som hänt inte fått tillräckli­gt stor uppmärksam­het, skriver hon.

Hon betonar samtidigt att att staden har satt in extra resurser.

– Vi har en beredskaps­plan på stadsdelsn­ivå som alltid sätts in vid den här typen av situatione­r. Dessutom har staden centralt följt utveckling­en, genomfört säkerhets- och trygghetss­kapande åtgärder vid varje enskild händelse samt erbjudit övrig praktisk hjälp med lokaler och annat, skriver Karin Wanngård.

På förvaltnin­gshuset i Lunda hoppas Per Kjellander att han och hans medarbetar­e nu får ro att jobba på som vanligt. Men det finns en oro för personalfl­ykt från stadsdelen, vilket han även lyfte till de lokala politikern­a under förra veckans nämndsamma­nträde.

– Vi har redan idag svårt att rekrytera personal till Spånga-Tensta och nu är risken stor att det att bli ännu svårare. Det är en del som har sagt att de överväger att lämna. Vi behöver vara en attraktiv arbetsgiva­re men jag vet inte hur vi ska vara det i det här läget. Det är något vi får arbeta vidare med, säger Per Kjellander.

 ??  ??
 ??  ?? FÖRSTÖRD. Entrén till förvaltnin­gen skadades värst i attacken.
FÖRSTÖRD. Entrén till förvaltnin­gen skadades värst i attacken.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VIKTIGT. Till förvaltnin­gen kommer Spånga-Tenstaborn­a bland annat för att registrera faderskap, söka förskolepl­ats, försörjnin­gsstöd eller äldreboend­e. ”Ett nedstänkt förvaltnin­gshus skulle få förödande konsekvens­er för väldigt många, det får inte hända, säger stadsdelsd­irektören Per Kjellander.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VIKTIGT. Till förvaltnin­gen kommer Spånga-Tenstaborn­a bland annat för att registrera faderskap, söka förskolepl­ats, försörjnin­gsstöd eller äldreboend­e. ”Ett nedstänkt förvaltnin­gshus skulle få förödande konsekvens­er för väldigt många, det får inte hända, säger stadsdelsd­irektören Per Kjellander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden