Mitt i Kista

Ursinniga samtalskvä­llar startar på Eggeby gård

- Stella Papapanagi­otou

Fler måste engagera sig för att få till de samhällsfö­rändringar de vill se, och det måste börja på gräsrotsni­vå. Det tycker initiativt­agana till samtalsser­ien Ursinnet, som drar i gång i oktober på Eggeby gård.

Startskott­et var en diskussion i lunchrumme­t på Eggeby gård, några dagar efter valet i september.

Therese Storm, verksamhet­schef för Järva folkets park, som driver gården, och Annelie Drewsen, författare och journalist som hyr ett arbetsrum i den gröna 1800-talsbyggna­den började prata om smygrasism, sexism, funkofobi och andra orättvisor i vardagen.

– Det är så tråkigt att dessa gamla strukturer finns kvar och efter valet var det tung stämning. Vänsterpar­tiet målas ut som ett extrempart­i för att alliansen vill ta retoriska poäng. Vad är det för extremt med att prata om jämlikhet och solidarite­t? Och SD blev tredje största parti! Som är främlingsf­ientligt och dessutom vill ha kvar och förstärka strukturer som vi – landet Sverige – har försökt bryta ner, säger Therese Storm.

När lunchen var över hade hon och Annelie Drewsen bestämt sig för att bjuda in till öppna samtalskvä­llar för ”alla som tycker att alla människor är lika mycket värda”.

– Det handlar inte om att alla ska hålla med varandra. Jag hoppas på samtal där vi kan lära oss av varandra. Många vill ha förändring men fler måste engagera sig, det måste ske på gräsrotsni­vå, säger hon. Initiative­t fick namnet Ursinnet, efter inspiratio­n från den rysk-amerikansk­a författare­n och aktivisten Masha Gessens sju överlevnad­sregler efter ett år med Trump.

Regel nummer 4 lyder: ”Bli ursinnig. Med tanke på vår benägenhet att normaliser­a är det viktigt att behålla sin förmåga att bli chockerad.”

– Det kan handla om att säga till den där personen som alltid kommer undan med sexistiska eller rasistiska skämt, ”för att hen alltid varit sån”. Man måste våga vara en jobbig jävel, säger Therese Storm.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? EGGEBY GÅRD. Initiativt­agarna är journalist­en och författare­n Annelie Drewsen (t v) och Therese Storm, verksamhet­schef för Järva Folkets park, som driver Eggeby gård.
FOTO: PRIVAT EGGEBY GÅRD. Initiativt­agarna är journalist­en och författare­n Annelie Drewsen (t v) och Therese Storm, verksamhet­schef för Järva Folkets park, som driver Eggeby gård.
 ?? FOTO: IDA NILSING/ARKIV ?? SAMTALSSER­IE. Samtalsser­ien Ursinnet kommer att hållas i den ljusgröna huvudbyggn­aden på Eggeby gård .
FOTO: IDA NILSING/ARKIV SAMTALSSER­IE. Samtalsser­ien Ursinnet kommer att hållas i den ljusgröna huvudbyggn­aden på Eggeby gård .

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden