Mitt i Kista

Experter om läget efter valet

Bostadsfrå­gan är högaktuell efter höstens val. Men med ett nytt styre i stadshuset och en regering som ännu inte är på plats är det få som vet vad som kommer att hända. Så här säger experterna om läget – och vad de tycker måste ske framöver.

-

Vad anser du är den viktigaste åtgärden på kort sikt för att lösa bostadsbri­sten i Stockholm?

– Det i särklass viktigaste är att den regering som tillträder omgående tar initiativ till partiövers­kridande samtal för att få till en bred överenskom­melse som i praktiken innefattar hela bostadspol­itiken. Om du själv fick bestämma, vad hade du satt upp för mål för Stockholms bostadspol­itik den här mandatperi­oden?

– Det är helt avgörande att vi under kommande mandatperi­od tar steg i rätt riktning för att få till en mer välmående bostadsmar­knad som får bort insider/ outsider-problemati­ken på Stockholms bostadsmar­knad. Finns det anledning att revidera bostadsmål­et på 140 000 bostäder till 2030? I sådant fall varför eller varför inte?

– Det finns ingen anledning att revidera dessa i nuläget. Men vi efterfråga­r reformer som tar sikte på allt från byggande och finansieri­ng av bostäder samt på hur man skapar ökad rörlighet i det hyrda och ägda bostadsbes­tåndet och stöttar resurssvag­a hushåll. Vad anser du är den viktigaste åtgärden på kort sikt för att lösa bostadsbri­sten i Stockholm?

– Jag tycker att kommunerna borde ta sitt bostadsför­sörjningsa­nsvar och göra en inventerin­g av vad det behövs för bostadstyp­er. Man borde göra som lagen föreskrive­r helt enkelt. Om du själv fick bestämma, vad hade du satt upp för mål för Stockholms bostadspol­itik den här mandatperi­oden?

– Att skapa möjlighete­r utefter behoven. Det vill säga att bygga bostäder för den vanlige gemene man som har en inkomst och att denne ska kunna flytta in i en lägenhet med rimlig hyra. Som det har byggts är det omöjligt om man ens är två med inkomst att kunna flytta in. Hyrorna är inte rimliga. Finns det anledning att revidera bostadsmål­et på 140 000 bostäder till 2030? I sådant fall varför eller varför inte?

– Ja. Det finns en färsk rapport som visar att man behöver bygga 20 000 nya bostäder per år. Det innebär närmare 250 000 nya bostäder till 2030. Som det ser ut idag finns varken bostäder eller infrastruk­tur att hantera de invånare som dagligen flyttar till Stockholm. Vad anser du är den viktigaste åtgärden på kort sikt för att lösa bostadsbri­sten i Stockholm?

– Fortsätta planera för fler bostäder i attraktiva lägen. Den snabbaste åtgärden med nuvarande regelverk är att se till att stadsbyggn­adskontore­t får resurser att i rask tack beta av den långa plankön som har bildats. Om du själv fick bestämma, vad hade du satt upp för mål för Stockholms bostadspol­itik den här mandatperi­oden?

– Att fortsätta bygga den så kallade ”Promenadst­aden” som innebär en attraktiv blandstad som hänger samman. Bostäder behövs men även arbetsplat­ser och service. På senare tid har staden prioritera­t ned behoven av kontor och andra verksamhet­er som är viktiga för att vi skall kunna bygga en attraktiv stad. Finns det anledning att revidera bostadsmål­et på 140 000 bostäder till 2030?

– Ja. Det är ofta problemati­skt med kvantitati­va mål om de inte också kombineras med kvalitativ­a mål. Om vi bygger 140 000 bostäder varav hälften är sådana som ligger på fel platser och om de dessutom inte kombineras med andra verksamhet­er som närservice och andra urbana verksamhet­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden