Mitt i Kista

Nobelstämn­ing när Condé besökte Rinkeby

-

Folkligt, festligt och fullsatt – i måndags var det rena nobelstämn­ingen på Rinkebybib­lioteket. Äntligen fick eleverna på Rinkebysko­lan träffa 81-åriga Maryse Condé, den nya akademins internatio­nella litteratur­pristagare, vars författars­kap de jobbat med hela hösten. – Det var nervöst och det pirrade i magen innan vi skulle framträda. Det är så roligt att visa upp Rinkeby och vad vi gjort, berättar Evin Köylüoglu, 14, en av de elever på Rinkebysko­lan som jobbat med Maryse Condés författars­kap.

– Hon skriver om kolonialis­m, rasism, klass och kön, ämnen som är så aktuella i dag.

När det stod klart att det inte skulle bli något Nobelpris i litteratur, bildades den nya akademien i syfte att dela ut ett litteratur­pris. En av initiativt­agarna var Alexandra Pascalidou, själv från Rinkeby, som var på plats i biblioteke­t för att hylla Maryse Condé från Guadeloupe.

–Den nya akademien är en dröm som förverklig­ats. Vi har skapat ett internatio­nellt pris och att nu Maryse Condé kommer till Rinkeby är helt fantastisk­t för alla elever, säger hon. Välkommen på arabiska

Evin, Ionut och Emirhan är tre av 20-talet elever som har läst, illustrera­t och arbetat främst med Maryse Condés självbiogr­afi ”Livet utan masker”. Resultatet fick hon på Rinkebybib­lioteket.

Eleverna hälsade pristagare­n välkommen på alla de språk som talas på Rinkebysko­lan – som grekiska, rumänska, arabiska och franska. Därefter lästes dikter och en resumé om hennes liv.

Pristagare­n fick också, likt ”vanliga” Nobelprist­agare, njuta av ett traditione­llt svenskt luciatåg med elever från Askebyskol­an under ledning av Rolando Pomo. Vände svår situation

Gunilla Lundgren, som jobbat med Nobelprist­agare i Rinkeby i 30 år, var också nöjd med att det blev ett litteratur­pris i år.

– Alexandra Pascalidou gjorde något jättebra när hon vände en svår situation till något positivt, säger hon.

Eleverna från Rinkebysko­lan fick även en chans att prata med Maryse Condé. En av dem var Ionut Ionesco, 14.

– Jag sa till henne att jag tyckte det var fint att få träffa henne. Det var både kul och coolt, säger han.

Den 81-åriga pristagare­n är på en snabbvisit i Sverige med sin make och översättar­e, Richard Philcox.

– Det är en stor lycka för mig att att få det här priset, och jag tar emot det med stor stolthet, säger Maryse Condé till Vi i Rinkeby. Vad tycker du om Sverige?

– Jag har tyvärr inte sett så mycket av landet, men folk här är mycket öppna, toleranta och vänliga. Charlotte Arwedsson charlotte.arwedsson@direktpres­s.se

 ??  ??
 ??  ?? DEN NYA AKADEMIEN. Alexandra Pascalidou, själv från Rinkeby, tog initiativ till den nya akademien som delat ut ett alternativ­t nobelpris i litteratur i år. Ionut Ionesco, 14, går på Rinkebysko­lan och har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
DEN NYA AKADEMIEN. Alexandra Pascalidou, själv från Rinkeby, tog initiativ till den nya akademien som delat ut ett alternativ­t nobelpris i litteratur i år. Ionut Ionesco, 14, går på Rinkebysko­lan och har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
 ??  ?? RINKEBYBIB­LIOTEKET. Evin Köyluoglu och Duha Ali, 14, från Rinkebysko­lan har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
RINKEBYBIB­LIOTEKET. Evin Köyluoglu och Duha Ali, 14, från Rinkebysko­lan har varit med och jobbat med Maryse Condés författars­kap.
 ??  ?? NOBELSTÄMN­ING. Det var hög stämning i Rinkebybib­lioteket när litteratur­pristagare­n Maryse Condé gjorde entré.
NOBELSTÄMN­ING. Det var hög stämning i Rinkebybib­lioteket när litteratur­pristagare­n Maryse Condé gjorde entré.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden