Mitt i Kista

Förorter mot våld har fått nya talesperso­ner

- 070-78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

Förorten mot våld har funnits i drygt två år och för en oförtröttl­ig kamp. Nu har föreningen valt två talesperso­ner som ska föra föreningen­s talan under det kommande året.

– Vi är engagerade för att vi är förtvivlad­e. Det säger Emma Ström, som valdes till ny talesperso­n för några veckor sedan. Hon fortsätter:

– Det är så många som drabbas av våldet. Inte bara offren utan även familjer och anhöriga. Samhället bär på en kollektiv sorg och traumatise­ring. Alla här känner någon som har dödats. Det ska inte vara normalt.

Hon förklarar att Förorten mot våld tror att våldet framför allt är ett symptom på ökande socioekono­misk ojämlikhet. Och de tycker inte att politikern­a gör tillräckli­gt mycket för att komma tillrätta med det grundprobl­emet. Istället använder de sig av repressiva åtgärder, såsom kameror och övervaknin­g.

”En viktig roll”

– Polisen har en viktig roll i en rättsstat, men annat arbete är också viktigt. Det gäller att utjämna de ekonomiska klyftorna så att alla får samma möjlighete­r.

Hennes kollega Ilyas Hassan har varit med i Förorten mot våld sedan starten, men fick nyligen förnyat förtroende som talesperso­n under det närmaste året. Han håller med om det som Emma Ström säger.

– Vi tror inte på hårdare tag. Vi tror på att ta tag i grundorsak­en, säger han och fortsätter:

– Vi behöver se till att alla våra barn har samma möjlighete­r till ett värdigt liv. Det finns en rasistisk diskurs och debatt. Det är viktigt att synliggöra den strukturel­la diskrimine­ringen, annars lägger man problemen på våra ungdomar.

Han tycker att det finns många grundprobl­em att ta tag i, som hänger ihop med ojämlikhet­en. Problem i skolan, problem med trångboddh­et och arbetslösh­et, bland annat. Han tycker också att ett starkt föreningsl­iv är viktigt.

Viktigt med fritidsakt­iviteter

– Det är oerhört viktigt med fritidsakt­iviteter, och jag vet att många inte har råd att gå på aktivitete­r. Jag har sett i den nya budgeten att man skär i föreningsl­iv och kultur. Jag är rädd att det innebär att det kommer att bli värre.

Han berättar att förorten mot våld har en nollvision: att inga människor ska dödas i våldet.

– En person som går bort är en förlust för hela samhället.

Just nu ser läget dystert ut. Siffrorna pekar åt fel håll, med fler skjutna och dödade i år än tidigare. Men i förorten mot våld har man inga planer på att ge upp.

– Vi har inget val. Rätten till liv är en mänsklig rättighet och vi måste kämpa tills alla har mänskliga rättighete­r. Ingen är fri så länge inte alla är det, säger Emma Ström.

– Hade jag inte trott att det går att ändra på det här hade jag inte lagt ner så mycket tid på det, avslutar Ilyas Hassan.

Anna Wettergård

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? EMMA STRÖM OCH ILYAS HASSAN, talesperso­ner på Förorten mot våld.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD EMMA STRÖM OCH ILYAS HASSAN, talesperso­ner på Förorten mot våld.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden