Mitt i Kista

Så hjälper du din hund på nyår

-

När raketerna smäller ut 2018 är det många hundar som lider. Och deras mattar och hussar lider med dem. Svenska kennelklub­ben vill se en reglering av fyrverkeri­erna.

En mardröm. Så beskriver Vallentuna­bon Rose-Marie Drottenfal­k sin nyårsafton för tre år sedan. Hennes hus Astrid var då sju år och blev plötsligt helt skräckslag­en när raketerna smälldes av vid tolvslaget.

– Hon flåsade och skrek. Vi bäddade åt henne i badrummet, spelade musik och försökte lugna henne, men ingenting hjälpte. Jag grät. Det var hemskt att det inte fanns någonting vi kunde göra för att hjälpa henne. EXPERT. SKK:s pressansva­rige Hans Rosenberg.

Astrid något, hon är gammal, kanske hon inte skulle överleva den skräcken, säger hon.

Nu får Astrid receptbela­gd medicin för att klara nyår. Först kollar en veterinär hennes hjärta och sedan får hon två sprutor.

– Medicinen är dyr men det är värt varenda krona. Jag upplever inte Astrid som neddrogad men lugn och avslappnad. Och det är skönt att vi kan vara hemma. Jag vet att det finns ett hotell vid Arlanda där man kan ta in, men jag vill inte fira nyår på ett hotell varenda år, säger hon. klubben, säger att det inte är ovanligt att hundars rädsla för smällare och fyrverkeri­er dyker upp plötsligt.

– Den som är stursk och tror att ens hund klarar det ska tänka en gång till. Det är bara ansvarslös­t att utsätta hunden för tolvslaget i onödan. Det är tillfället som gör att en rädsla utvecklas och när den väl har etablerats är den väldigt svår att bli av med, säger han.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden