Mitt i Kista

Polisen har startat kampen mot smällare

- Anna.wettergard@direktpres­s.se

Varje år skapar smällare och fyrverkeri­er otrygghet i Rinkeby. I år har det smällt på en skola i Rinkeby. Nu går polisen ut och uppmanar till eftertanke.

Han berättar att polisen fick reda på var ungdomarna hade köpt smällarna. Eftersom det inte är tillåtet att sälja pyroteknik till någon under arton år, kunde polisen avbryta handlarens fyverkerif­örsäljning. Nu får han vänta en vecka innan han börjar sälja igen.

Men Kjell Hellström säger samtidigt att det är lugnare än vanligt i år.

– Förr om åren har det smällt redan från början av december. I år har det varit relativt lugnt, förutom incidenten i skolan.

Så kallade bangers är över huvud taget inte tillåtna längre. Och fyrverkeri­er är inte heller tillåtna i tätbebyggd­a områden, om man inte har tillstånd.

– På nyårshelge­n använder ju väldigt många fyrverkeri­er, så då är det i princip amnesti. Men annars får man inte skjuta i tätbebyggd­a områden.

Ser polisen någon som använder pyroteknik på ett otillåtet sätt finns det flera saker som de kan göra. I första hand beslagtar de smällarna eller fyrverkeri­erna, enligt lagen om explosiva varor. I fall som det med skolan, kan de också lagföra personen enligt lagen om ofredande.

– Det finns konsekvens­er, absolut, avslutar Kjell Hellström. Anna Wettergård

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden