Mitt i Kista

Rädda barnens kritik efter väktaringr­ipande

RÄDDA BARNEN: ’’Filmen visar fasthållni­ng och nedläggnin­g av ett yngre barn’’

- Anna Wettergård

Den femte januari blev en grupp tolvåringa­r avvisade från Kista Centrum av en grupp ordningsva­kter. Händelsen filmades och många tycker att det hela skedde med övervåld. Det har lett till en debatt på sociala medier. Även Rädda barnen har uttalat sig. Den 5 januari blev en grupp med pojkar blev avvisade från Kista galleria av ordningsva­kter efter att de enligt uppgift hade betett sig störande. Filmer från händelsen har lagts ut på sociala medier och har skapat stor debatt. Vissa tycker att vakterna agerade korrekt medan andra tycker att ordningsva­kterna använde övervåld.

Rädda barnen har också tagit del av filmerna och har uttalat sig om händelsen som de bedömer vara barnmissha­ndel.

” Vi har sett bilderna som cirkulerar i sociala medier. Ordningsva­ktens beteende är oacceptabe­lt oavsett vad som var anledninge­n till att denne behövde ingripa. Vår bedömning är att det är frågan om barnmissha­ndel”.

Varför barnmissha­ndel?

Så skrev Rädda barnens Sverigeche­f Ola Mattsson i ett pressmedde­lande strax efter händelsen.

Vad är det som gör att ni bedömer det här som barnmissha­ndel? – Hur ett barn uppfattar och drabbas av våld skiljer sig från vuxnas upplevelse. Filmbilder­na vi ser visar både knuffar, fasthållni­ng, smärta och nedläggnin­g av ett yngre barn, dessutom i en offentlig miljö vilket i sig är påverkar barnets värdighet. Det ser ut som att vakten agerar utan att anpassa sig till att det är ett barn han ingriper mot. Staten ska enligt barnkonven­tionens artikel 19 skydda från alla typer av våld. Därför är det viktigt att polis och ordningsva­kter agerar proportion­erligt och så långt det är möjligt avstår från alla former av våldshandl­ingar.

Det skriver Ola Mattsson i ett mail till Vi i Kista.

Enligt organisati­onen beskriver de detta som barnmissha­ndel för att tydliggöra var de anser gränsen går.

– Däremot behöver detta inte betyda att vakten i fråga begått brott, det får en eventuell utredning av polis och åklagare visa. Ordningsva­kter har rätt att använda våld men det är viktigt att vi har en öppen debatt kring vad gränserna går i relation till barn, fortsätter han.

Har några tankar kring hur vakterna borde ha agerat istället? – Vi har inte full insyn i hela situatione­n men generellt bör ordningsva­kter och polis använda beteenden som minskar risken för att situatione­n trappas upp, eller att någon kommer till skada. Övergripan­de handlar det om att förmedla lugn och trygghet. För att kunna agera på ett sådant sätt behöver ordningsva­kter tydliga rutiner och regler om vad som gäller och hur de bör agera, samt utbildning och träning i att efterleva rutinerna, enligt Ola MattssoN.

Viktigt utvärdera

Rädda Barnen tycker det är viktigt både att det ansvariga vaktbolage­t utvärderar händelsen men också att den utbildning av ordningsva­kter som polisen ansvarar för utvärderas för att se om införandet av barnrättsf­rågor haft tillräckli­g effekt.

Axel Andersson, presschef på Securitas, tycker inte att Rädda Barnens kommentar är saklig.

– Vi tycker inte att det går att gå efter barnkonven­tionen. Vi arbetar under polislagen. Oavsett ålder och omständigh­eter är det den lagen vi arbetar under. Så jag tycker att den kommentare­n är lite konstig.

Han säger också att de håller på med en intern utredning, parallellt med den polisutred­ning av ärendet som också pågår.

– Vi håller på att sammanstäl­la vår utredning. Men jag vill inte kommentera det innan utredninge­n är klar.

Hur ett barn uppfattar och drabbas av våld skiljer sig från vuxnas upplevelse.

 ??  ??
 ?? FOTO: ROLAND MAGNUSSON ?? MISSHANDEL. Rädda barnen har tagit del av filmerna från att en grupp barn avvisades från Kista galleria. En händelse de bedömer vara barnmissha­ndel.
FOTO: ROLAND MAGNUSSON MISSHANDEL. Rädda barnen har tagit del av filmerna från att en grupp barn avvisades från Kista galleria. En händelse de bedömer vara barnmissha­ndel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden