Mitt i Kista

EGGEBY GÅRD SATSAR PÅ LOKALA KONSTNÄRER

Mats Adelman från Tensta inleder konstserie­n med inspiratio­n från naturen.

- Stella Papapanagi­otou stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Förra helgen var det premiär för en ny konstsatsn­ing på Eggeby gård. Här ska sex konstnärer med lokal koppling ställa ut sina verk under 2019. Och intresset är stort, planeringe­n inför nästa år är redan igång.

I Eggeby gårds huvudbyggn­ad från slutet av 1800-talet har ett rum ställts i ordning för ändamålet. I sammetssof­for och fåtöljer ska gårdens kafébesöka­re kunna fika och samtidigt kolla in utställnin­gen, som kommer att bytas ut varannan månad.

Först ut att visa sin konst är Mats Adelman, Tenstabo, som har sin ateljé i ett av gårdens hus. Hans vernissage är i helgen, men när vi ses har han ännu inte bestämt exakt vilka verk han ska välja.

– Jag kommer att visa akvareller och några mindre fågelskulp­turer i trä. Ett sånt här rum är väldigt annorlunda jämfört med en konsthall. Det finns en stämning här som man kan använda, säger Mats Adelman.

Svunna tider i konsten

Han har varit fågelskåda­re sedan nio års ålder, och har ett stort naturintre­sse. Flera målningar föreställe­r övervuxen, tidigare brukad mark, där diken och annat från svunna tider anas.

– Området här runt gården är spännande. Det är fin natur med bra biotoper, trots att det är så nära stan. Jag har sett hackspetta­r, mesar och sånglärkor bakom ateljén, säger han.

Therese Storm, verksamhet­schef på Järva folkets park, som driver verksamhet­en på Eggeby gård, säger att det var självklart att lyfta konstnärer med lokal koppling.

– Vårt hjärta, det vi gör, är ju att främja konst och kultur runt om i Järva. Det måste inte vara personer som bor här, man kanske har vuxit upp i närheten eller på annat sätt har en relation till Järva, säger hon.

Det är inte första gången som utställnin­gar visas på gården. I rummet intill visas bilder av Helga Henschen, som bland annat gjort utsmycknin­gen på tunnelbane­stationen i Tensta.

Bokar redan för nästa år

Vad de olika konstnärer­na väljer att visa är helt upp till dem, enligt Therese Storm,

– Vi har inte gjort urvalet baserat på att det ska vara olika slags konst. De väljer själva sina verk, jag tycker att det är fint och kreativt, säger hon.

Hur länge den nya satsningen ska pågå är inte bestämt. När Therese Storm efterlyste lokala konstnärer saknades inte kandidater.

– Det var många som anmälde sig. Vi håller redan på att boka in folk som kommer att ställa ut under 2020, säger hon.

Eggeby gård har bara öppet för allmänhete­n dagtid på vardagar, men den som vill se utställnin­gen på andra tider behöver inte misströsta.

– Om någon vill komma och titta vid en annan tidpunkt så går det att lösa, det är bara att höra av sig till oss! säger Therese Storm.

Vårt hjärta, det vi gör, är ju att främja konst och kultur runt om i Järva.

 ??  ?? Mats tillsamman­s med verksamhet­schefen Therese Storm utanför Eggeby gård.
Mats tillsamman­s med verksamhet­schefen Therese Storm utanför Eggeby gård.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Verksamhet­schef Therese Storm och konstnären Mats Adelman, som inleder konstserie­n, visar rummet där utställnin­gen ska hållas.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Verksamhet­schef Therese Storm och konstnären Mats Adelman, som inleder konstserie­n, visar rummet där utställnin­gen ska hållas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden