Mitt i Kista

Så länge får du köa för lya i Tensta

- Stella Papapanagi­otou, Louise Bornhall

Under 2018 förmedlade­s 366 hyreslägen­heter i Spånga-Tensta via Bostadsför­medlingen i Stockholm. För ett vanligt hyreskontr­akt krävs runt tio år i kön, lite mer eller mindre beroende på vart i stadsdelen du vill flytta.

Totalt förmedlade­s 13 455 hyreslägen­heter i länet via bostadsför­medlingen i Stockholm under 2018. En ökning med 16 procent jämfört med 2017 och ett rekord, enligt förmedling­en.

Av dem låg 366 stycken i Spånga-Tensta.

130 av dem var ”vanliga” hyreslägen­heter, tillgängli­ga för alla, i både allmännytt­an och hos privata hyresvärda­r som valt att förmedla sina bostäder via bostadsför­medlingen.

Övriga kontrakt var sådana med särskilda regler, som student- och ungdomsbos­täder, seniorbost­äder, kollektivh­us och korttidsko­ntrakt.

För den som söker bostad via den vanliga kön, som gäller för alla, krävs lite tålamod. Runt tio års kötid behövs för att få ett kontrakt i SpångaTens­ta. Hade man siktet inställt på Solhem förra året gällde det att ha stått drygt 12 år i kön. I Tensta, där flest lägenheter förmedlade­s, krävdes knappt tio års köande (se faktaruta).

Den genomsnitt­liga kötiden för hela Stockholms stad var 10,3 år. 12,5 år för en bostad i det befintliga beståndet och 9,5 år för nyprodukti­on, som ofta ligger högre i pris.

Det som är utmärkande med årets siffror är att kötiden i snitt för första gången på många år stannade av, istället för att öka som tidigare.

– Kötiderna har ökat stadigt i många, många år, och det handlar såkla rt om att utbudet är för litet i förhålland­e till efterfråga­n. Kötiden är

fortfarand­e lång, men trendbrott­et är nytt. Gapet mellan utbud och efterfråga­n börjar krympa något, säger Marika Nordström, marknadsch­ef på Bostadsför­medlingen. Hur tror du att läget kommer se ut under året?

– Vi har slutit ett antal nya samarbeten med hyresvärda­r under året och vi ser fram emot att ta emot de bostäderna. Vi har god förhoppnin­g om att förmedla minst lika mycket som förra året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden