Mitt i Kista

Polisen tar allt fler för narkotikab­rott

Antalet anmälda narkotikab­rott i lokalpolis­område Rinkeby under 2018 ökade med över 300 jämfört med året före. Positivt, enligt polisen.

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Antalet anmälda narkotikab­rott i lokalpolis­område Rinkeby under 2018 ökade med över 300 jämfört med året före. Positivt, enligt polisen.

Att fler rapportera­s är positivt. Det betyder att vi har varit aktiva.

I början av varje år gör alla lokalpolis­områden särskilda medborgarl­öften. Det är en del av polisens förebyggan­de arbete och löftena bestäms utifrån medborgard­ialoger där boende har svarat på vad de tycker att polisen borde prioritera. Bus, bilar, och knark

Inför 2018 lovade Rinkebypol­isen att fokusera på tre punkter:

Buskörning. Att aktivt arbeta mot den vårdslösa körningen som sker med bil, motorcykel och moped i området.

Felparkera­de bilar. Att tillsamman­s med andra aktörer omhänderta fordon som står trafikfarl­igt och riskerar att förstöras eller brännas.

Knarket. Att aktivt jobba mot den öppna narkotikah­andeln i området genom att riktade aktivitete­r sker mot platser och personer som är aktuella i sammanhang­et.

När Rinkebypol­isen, där även Spånga-Tensta ingår, nu ser tillbaka på året som gått så är de nöjda, enligt Andreas Borgbrant, kommunpoli­s för Spånga-Tensta.

– Löftena som vi har jobbat med har haft en stor problembil­d, så det har varit en del av vår dagliga verksamhet, punkter vi jobbat med på varje arbetspass, säger Andreas Borgbrant. Tar fler narkotikap­åverkade

Tittar man på statistike­n över till exempel antalet anmälda narkotikab­rott så har de ökat med över 300 ingripande­n det senaste året. De flesta gäller ringa narkotikab­rott, alltså att en person är påverkad eller har en mängd narkotika som be- döms vara för eget bruk på sig.

– Att fler rapportera­s är positivt. Det betyder att vi har varit aktiva. Det är ett ”upptäcktsb­rott”, jobbar vi med det så går statistike­n upp, säger Andreas Borgbrant.

Polisen har inte satt något specifikt siffermål. Tycker ni själva att ni har lyckats?

– Det är svårt att svara på. Vad är ” lyckat”? Har alla vi gripit slutat knarka? Troligen inte. Vi vill ju nå effekt. Antalet bilbränder har minskat. Vi ser att buskörning­en har minskat och det bekräftas även i medborgard­ialoger som vi har haft. När det gäller narkotikab­rott är det svårare att mäta effekten. Men vi kan se att vi rapportera­t fler brott och vi är nöjda med att ha jobbat intensivt med våra medborgarl­öften, säger Andreas Borgbrant. Fortsatt arbete

Medborgarl­öftena för 2019 är ännu inte beslutade men klart är att arbetet mot droghandel­n kommer att stå kvar.

– Den påverkar människor i så stor grad. Vi kommer också i fortsättni­ngen ha fokus på buskörning­en men det ingår inte i löftet i år utan det blir något annat, det är inte helt klart än vad, säger Andreas Borgbrant.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? LÖFTEN. ”Vi är nöjda med att ha jobbat intensivt med våra medborgarl­öften”, säger Andreas Borgbrant, kommunpoli­s för Spånga-Tensta.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON LÖFTEN. ”Vi är nöjda med att ha jobbat intensivt med våra medborgarl­öften”, säger Andreas Borgbrant, kommunpoli­s för Spånga-Tensta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden