Mitt i Kista

Fardosa sa upp sig från jobbet för att satsa på sig själv

- Anna Wettergård 070 - 78 78 704 anna.wettergard@direktpres­s.se

En symbol för styrka, kraft och systerskap.

Fardosa Abdalla sade upp sig från lärarjobbe­t för att satsa på sig själv. Hon startade ett skoföretag – som snabbt växte till något större, och som utsågs till årets företag på Förortsgal­an 2019.

Fardosa Abdalla jobbade länge som högstadiel­ärare, men kände att jobbet inte var allt som hon hade hoppats på.

– Det enda som jag gillade var interaktio­nen med eleverna – att hjälpa dem att bli sina bästa jag – men det var så mycket annat som tog upp tiden. Så jag bestämde mig för att ta en paus från skolvärlde­n och satsa på min dröm om att bli skodesigne­r istället, berättar hon.

Så hon sade upp sig från jobbet och startade eget istället, i skobransch­en. Så föddes företaget Fardosa.

– Jag har alltid haft ett stort intresse för mode och skor, och jag bestämde mig för att satsa på skor. Det kändes svårt och jag ville testa mina muskler. Så jag slutade mitt jobb och gav mig ut på den här resan.

Det var förra hösten. Hon designade skor och lät tillverka dem i skofabrike­r utomlands. Men det var fortfarand­e något som saknades.

– Det var roligt men jag saknade interaktio­nen. Så jag började fundera på hur jag skulle kunna satsa på systerskap, utveckling och inspiratio­n också.

Hon insåg att något som hon själv hade saknat i starten av sitt företag var ett nätverk där hon passade in.

– Många av nätverken var för elitistisk­a, för vita eller för mansdomine­rade. Jag kände mig inte represente­rad där. Så då fick jag skapa ett eget nätverk istället.

Växte till ett nätverk

Sagt och gjort: Fardosa växte från ett skoföretag till ett nätverk. En sammanslut­ning av kvinnor som på ett eller annat sätt befinner sig i en förändring­sprocess. De här kvinnorna erbjuds ledarskaps­verktyg, workshops och mingeleven­t.

– Skorna finns kvar men nu är de mer en symbol. En symbol för modet som krävs för att lämna den begränsand­e tryggheten och satsa på sina drömmar. En symbol för styrka, kraft och systerskap. En symbol som man kan bära med sig en helt vanlig måndagsmor­gon.

Fler samarbetsp­artners

Företaget är fortfa rande nytt, men har redan kommit en lång bit på vägen. I framtiden hoppas Fardosa Abdalla hitta fler samarbetsp­artners, hålla fler och mer intensiva ledarskaps­kurser och locka fler kvinnor till nätverket. Och skapa mer skor.

– Jag hoppas kunna släppa fler skokollekt­ioner. Nu, i och med nätverket, har jag unik insyn i vad målgruppen vill ha. Jag hoppas kunna ta med mig den inspiratio­nen till framtida kollektion­er, i en kollektiv skaparproc­ess.

Förortsgal­an tycker hon var fantastisk.

– Kvällen var så bra arrangerad och den målgrupp som jag jobbar för var så väl represente­rad där. Det var fantastisk­t att få vara med, och att vinna blev den push som jag behövde för att ta mig vidare i mitt arbete.

 ??  ??
 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? FARDOSA ABDALLA, skapare av Fardosa, företaget som sysslar med skodesign och ledarskaps­utveckling.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD FARDOSA ABDALLA, skapare av Fardosa, företaget som sysslar med skodesign och ledarskaps­utveckling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden