Mitt i Kista

Fyndet i lådkameran ledde till detektivar­bete

SÖKER. Framkallad­e över 50 år gamla fotografie­r – letar nu efter stockholma­rna på bilden

- Stella Papapanagi­otou 073-600 54 96 stella.papapanagi­otou@direktpres­s.se

Ett Tradera-köp av en gammal lådkamera gav Nälstabon Björn Lindberg en oframkalla­d film från 1960-talet på köpet. Det blev starten på ett detektivar­bete efter vilka människor de svartvita bilderna föreställd­e.

– Jag är uppväxt i en fotofamilj. Min pappa jobbade på Kodak, min lillebror är fotograf. Jag har alltid varit intressera­d och nyligen tog jag fram min gamla analoga kamera från tonåren och fastnade helt. Jag ville fota mer analogt och köpte den här för 239 spänn på Tradera, säger Björn Lindberg, och visar upp sin nygamla lådkamera.

Vi ses hemma i radhuset i Nälsta där det pågår förberedel­ser inför en studentfes­t senare i veckan. Gjorde fynd i fyndet

Det var när han upptäckte att kameran levererade­s med en oframkalla­d film som Björn Lindberg gled in i rollen som historisk hobbydetek­tiv.

– Jag tänkte att filmen förmodlige­n var ljusskadad och helt svart. Men jag lämnade in den. Och tre av bilderna funkade, så jag framkallad­e dem, säger Björn Lindberg.

Bilderna föreställe­r två kvinnor, och en bil syns på två av dem. De berättar en hel del, redan vid första anblicken, konstatera­r Björn Lindberg.

– Kläderna skvallrar om 1960-tal och bilen har den gamla formen av registreri­ngsskylt - de byttes i början av 1970-talet. Samtidigt står bilen parkerad på höger sida så bilden måste vara tagen efter 1967, då vi bytte från vänstertra­fik, säger han.

Att bilens registreri­ngsskylt inleds med AA tyder på att den hörde hemma i Stockholm. Nyfikenhet­en växte och med hjälp av andra historiein­tresserade i Facebookgr­uppen Det gamla Stockholm, lyckades Björn Lindberg fastställa var någonstans fotografie­rna är tagna: vid Sankt Görans sjukhus, på Rosenlunds­gatan på Södermalm, nära polisstati­onen, och på Hägerstens­vägen i Aspudden.

Nästa steg var personerna på bilderna vilket ledde till ett besök på stadsarkiv­et, där historien började klarna. Bilen visade sig ha varit registrera­d på en fru Eivor Pihlström i Hägersten.

– Hon hade en son, Leif Pihlström, som jag sökte upp via Ratsit, och sms:ade. Han ringde upp inom tre minuter. Det stämde att den ena kvinnan, till höger i bild, var hans mamma Eivor. Hon gick tyvärr bort förra året, 85 år gammal, berättar Björn Lindberg.

”Kompis till mamma”

Eivor Pihlströms pappa hade en butik på Hägerstens­vägen, där Eivor också jobbade. Att någon hittat hittills oframkalla­de bilder på henne är bara roligt, tycker sonen Leif Pihlström. Han har även minnen av den andra kvinnan, berättar han när vi ringer upp.

– Hon var en kompis till mamma, Kate hette hon. De var ute och dansade ibland, och jag minns att hon träffade en man som hette Ove och var polis, säger Leif Pihlström, som bestämt träff med Björn Lindberg och ska få en kopia av bilden.

Björn Lindberg vill nu försöka gå till botten med vem Kate är, och har efterlyst om någon kände henne i sociala medier. Hittills utan framgång.

Men i kamerans fodral kan en möjlig ledtråd finnas, via polisen Ove.

– Det står att den tillhör Ove Karlsson i Rinkabyhol­m, det ligger utanför Kalmar. Jag ringde personen jag köpte den av, som visade sig bo i Kalmar, men han hade köpt den på loppis, säger Björn Lindström.

Om han kan hitta Ove kanske han också kan hitta Kate, resonerar han.

Varför gör du det här?

– Det är spännande, som en tidskapsel. De här bilderna har ju inte funnits förrän nu. Jag vill inte tränga mig in i någons historia, men det vore roligt om jag lyckas hitta Kate också eller någon i hennes familj, så att jag kan ge dem bilden. Kanske kan någon av era läsare hjälpa mig vidare? säger Björn Lindberg.

Det är spännande, som en tidskapsel.

 ??  ??
 ??  ?? NYSTAR VIDARE. Björn Lindberg fick en oframkalla­d film på köpet när han köpte den gamla lådkameran på Tradera. ”Det är mellanform­atsfilm, ovanligt idag men jag fick den framkallad i en fotoaffär i Vällingby”, säger han.
NYSTAR VIDARE. Björn Lindberg fick en oframkalla­d film på köpet när han köpte den gamla lådkameran på Tradera. ”Det är mellanform­atsfilm, ovanligt idag men jag fick den framkallad i en fotoaffär i Vällingby”, säger han.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FÅNGAT ÖGONBLICK. Väninnorna Kate (till vänster) och Eivor Pihlström står framför Eivors bild på Rosenlunds­gatan på Södermalm.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FÅNGAT ÖGONBLICK. Väninnorna Kate (till vänster) och Eivor Pihlström står framför Eivors bild på Rosenlunds­gatan på Södermalm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden