Mitt i Kista

Här är Rinkebypol­isens nya drönare

- Anna Wettergård

Nu får Rinkebypol­isen ett nytt verktyg i kampen mot brottsligh­eten.

På Kista mobility day visades all möjlig ny teknologi upp – bland annat polisens nya drönare och avancerade övervaknin­gskameror.

De fasta kamerorna sitter redan uppe i Järvaområd­et. 32 stycken, närmare bestämt, varav de flesta runt olika centrum. De har fem stycken kameror i ett, med fyra fasta kameror och en rörlig kamera som kan fjärrstyra­s.

– De spelar in dygnet runt. Det används mest i utrednings­arbete, för att hitta gärningsmä­n och vittnen, men de kan också användas förbyggand­e. Man kan till exempel använda kamerabild­erna för att leda och fördela arbete. Det säger Björn Forslind från polisen i Rinkeby.

Han berättar också att kamerorna oftast får sitta ifred, eftersom de sitter ganska otillgängl­igt till. Men just den kamera som ligger framme för demonstrat­ion idag satt faktiskt från början i Tensta, men fick bli uppvisning­skamera istället efter att den blivit sönderslag­en.

Drönarna är på gång

Vad gäller drönarna så är det projektet mycket nyare och mer obeprövat. De ska till exempel kunna användas för att söka efter människor eller övervaka folkmassor.

– Det är på gång. Tanken är att vi ska ha dem i ordinarie verksamhet, men i dagsläget har vi precis startat upp verksamhet­en, säger polisen Martin Ahnlund.

Han är en av dem som blivit utbildad i att köra drönaren. Han berättar att han måste se drönare när han styr den, och att han alltså inte kan sitta till exempel i bilen och fjärrstyra den utom synhåll. Men han tycker inte att den är särskilt svårstyrd.

– Det kan vara svårt att navigera i smala utrymmen, men över stora folkmassor är det inga problem.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? KAMEROR. Både den fasta kameran och drönaren visas upp på Kista mobility day.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD KAMEROR. Både den fasta kameran och drönaren visas upp på Kista mobility day.
 ??  ?? DRÖNARE. Björn Forslind säger att det blir spännande att se vad den faktiska nyttan med drönarna är.
DRÖNARE. Björn Forslind säger att det blir spännande att se vad den faktiska nyttan med drönarna är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden