Mitt i Kista

Aktivister spelade döda i protest mot förbifart.

- Anna Wettergård

Under söndagen genomförde­s en fredlig protest vid brobygget i Hjulsta. Aktivister lade sig ner på marken och spelade döda för att protestera mot investerin­garna i fossil infrastruk­tur.

På söndagen arrangerad­e Trafikverk­et en så kallad ”bromenad” över den nya bron vid trafikplat­s Hjulsta. Då passade nätverket Extinction Rebellion på att genomföra en protest.

John Sundh är medlem i nätverket, och nöjd med söndagens aktion.

– Ja absolut, det blev bra. Vi läste upp en kort text med vårt budskap: hur fel vi tycker att det är att investera i fossil infrastruk­tur. Sedan lade vi oss ner på marken och spelade döda, för att visa vad som finns att vänta om vi inte vänder utveckling­en. Det handlar om att väcka uppmärksam­het och gå utanför ramarna.

Målgruppen, säger han, var både besökare och politiker.

– Det handlar om att visa våra politiker att det inte går att fortsätta med business as usual. Samtidigt vill vi få människor att inse att vi är på väg åt fel håll.

John Sundh berättar att den här protesten var en del av en internatio­nellt koordinera­d aktion, som skedde på samma dag i hela världen, för att uppmärksam­ma starten av den globala aktionsvec­kan. Att det sammanföll med ”bromenaden” var egentligen bara en slump.

Allt gick mycket fredligt till, vilket också var tanken.

– Vi hade en bra dialog med polisen på plats och vi gjorde inget olagligt. Vi ville ha låg tröskel för att delta i den här protesten, som ett sätt att skapa uppmärksam­het för vår aktionsvec­ka och visa vårt stöd för klimatakti­vister världen över.

 ?? FOTO: EXTINCTION REBELLION ?? PROTEST. På söndagen genomförde­s en så kallad ”die-in”, som en protest mot bygget av förbifart Stockholm.
FOTO: EXTINCTION REBELLION PROTEST. På söndagen genomförde­s en så kallad ”die-in”, som en protest mot bygget av förbifart Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden