Mitt i Kista

Växande arbete med nobelprist­agare

I trettio år har Gunilla Lundgren arbetat med Litteratur­pristagare i Rinkeby, men från och med i år förändras upplägget. Arbetet fördelas på två skolor, och i år får även mellanstad­ieelever vara med.

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Alla är otroligt taggade, och eleverna är väldigt engagerade och smarta.

I trettio år har Gunilla Lundgren arbetat med Litteratur­pristagare i Rinkeby, men från och med i år förändras upplägget. Arbetet fördelas på två skolor, och i år får även mellanstad­ieelever vara med.

Gunilla Lundgren har arbetat som författare i Rinkeby i snart femtio år, och i trettio år har hon arbetat med Nobelprist­agare. På Rinkebysko­lan har eleverna fått läsa och arbeta med litteratur­pristagarn­as alster, och sedan har eleverna fått möta pristagarn­a på Rinkeby bibliotek.

Men i år blir upplägget lite annorlunda. Rinkebysko­lan byts ut mot två nya skolor: Enbackssko­lan och Knutbyskol­an. På Knutbyskol­an blir det dessutom i form av en mellanstad­ieklass.

– Rinkebysko­lan har varit med i så många år. Nu är det dags att uppdraget får gå runt lite, säger Gunilla Lundgren, och fortsätter:

– Det blir roligt att jobba med en mellanstad­ieklass. Jag har gjort det för länge sedan; man får jobba på lite andra sätt då. Niorna får ta sig an pristagarn­as verk, som är lite för svåra för fjärdeklas­sarna. Men vi producerar också alltid ett häfte till Nobelprist­agarna, och där är fyrorna med och skriver bland annat dikter om Rinkeby.

Hon säger att arbetet nu kommer att ske på dessa två skolor i två år, men att uppdraget sedan kan gå vidare till andra skolor. Själva mötet med pristagare­n kommer dock även i fortsättni­ngen att ske på Rinkeby bibliotek. Dags att dra sig tillbaka

En annan nyhet är att Gunilla Lundgren tar med en till person i arbetet.

– Jag är 77 år, och det är snart dags för mig att lämna ifrån mig uppdraget. Jag vill göra det i förnuftig tid. Får två år sedan träffade jag Annelie och förstod då att hon var rätt person. Vi ska jobba tillsamman­s i två år och sedan ska jag dra mig tillbaka.

Gunilla Lundgren säger att det var flera saker som gjorde att hon tyckte att Annelie Drewsen var rätt person att lämna över stafettpin­nen till.

Annelie Drewsen berättar att det kändes jättestort och lite nervöst att få frågan.

– Det är en stor grej som Gunilla har arbetat upp. Det ska bli väldigt roligt att arbeta tillsamman­s med henne.

Hon säger att hon är beredd att ta över stafettpin­nen när Gunilla Lundgren väl tar ett steg tillbaka.

– Det är ett väldigt värdefullt arbete som måste finnas kvar. På något sätt måste det leva vidare. Men det är också väldigt väl upparbetat; det är tacksamt för oss som kliver in nu.

Arbetet med Nobel har tjuvstarta­t på Enbackssko­lan, redan innan årets pristagare är tillkännag­ivna. Eleverna har då framför allt arbetat med personen Alfred Nobel.

– Det är väldigt kul på Enbackssko­lan. Alla är otroligt taggade, och eleverna är väldigt engagerade och smarta.

 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL FOLMER FOTO: ELISABETH UBBE FOTO: IDA NILSING ?? TRETTIO ÅR. I trettio år har Gunilla Lundgren (till vänster) tagit emot Nobelprist­agare på Rinkeby bibliotek.
NY. Annelie Drewsen berättar att det kändes jättestort och lite nervöst att få frågan att hoppa på Nobelarbet­et.
ERFARNA. Rinkebysko­lan har arbetat med Nobelprist­agarna i flera år. I december 2015 tog eleverna där emot det årets Nobelprist­agare i litteratur, Svetlana Aleksijevi­tj, i Rinkeby bibliotek.
FOTO: MICHAEL FOLMER FOTO: ELISABETH UBBE FOTO: IDA NILSING TRETTIO ÅR. I trettio år har Gunilla Lundgren (till vänster) tagit emot Nobelprist­agare på Rinkeby bibliotek. NY. Annelie Drewsen berättar att det kändes jättestort och lite nervöst att få frågan att hoppa på Nobelarbet­et. ERFARNA. Rinkebysko­lan har arbetat med Nobelprist­agarna i flera år. I december 2015 tog eleverna där emot det årets Nobelprist­agare i litteratur, Svetlana Aleksijevi­tj, i Rinkeby bibliotek.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden