Mitt i Kista

Följ med till skogen där alla Sveriges lövträd samlas

I nya botaniska trädparken kan du hitta lugnet – och lära dig om träd

- Charlotte Arwedsson

Hit kan man komma för att finna lugn och ro och samtidigt lära sig mer om våra vackra träd.

 Avenbok, brakved, getapel – och gråal. Kanske hittar du din egen trädfavori­t när Hasselskog­en i Väsby utvecklas till en botanisk trädpark.

I Hasselskog­en, väster om Sigma, händer det saker. Och samtidigt ingenting. Här är det nämligen meningen att man ska varva ner.

– Hit kan man komma för att finna lugn och ro och samtidigt lära sig mer om våra vackra träd, berättar stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén, när vi träffas en höstsolig eftermidda­g.

På cirka en hektar bygger kommunen ett så kallat arboretum, en botanisk trädpark. Här finns alla Sveriges vanligaste lövträd som bok, ask, hassel, lönn, rönn, hägg och ek. Men även de med lite mer ovanliga namn som brakved, jolster och lundalm.

Och Nils Odén har en egen favorit, avenboken.

– Den har skulptural­a stammar som skruvar sig så vackert. Men egentligen älskar jag alla träd och buskar, säger han.

Vildapel och fågelbär

Här finns även bland annat fläder, vildapel, vägtorn och fågelbär.

– Vi har samlat de träd som förekommer från Skåne i söder till Dalälven i norr. Vissa är planterade, andra fanns från början, säger han.

Det hela började 2002 när 90 procent av alla granar avverkades i skogen.

– Det fanns så många spännande lövträd att vi beslutade utveckla skogen. Och jag har alltid drömt om att göra ett arboretum, det gör väl alla landskapsa­rkitekter, säger Nils Odén och skrattar.

Kommunen köpte då in olika plantor, som bohuslind och bergek från Bohuslän, samt gråal från Norrland.

Skogseken en favorit

Men här finns även skogseken, som är Margareta Nords favorit. Hon bor i Hasselback­en och kommer hit så ofta som ett par gånger om dagen.

– Jag har haft en del psykiska besvär och skogen har hjälpt mig mycket. Så fort jag känt att det varit tungt har jag gått hit. Då har det lättat, berättar hon.

Hon tycker att det är en fantastisk plats och vet att många ”utsocknes” besökare hört talas om skogen och hittar hit. Bland annat en grupp kvinnor från Danderyd som var helt ”förstummad­e av lycka” när de varit här.

– Och häromdagen träffade jag på några tidigare grannar här i skogen. Det slutade med att vi satt och pratade i över en timme vid rastplatse­n. Det är ett sådant lugn här.

Alla 30-talet trädarter som nu finns i Hasselskog­en har en egen skylt, som illustrera­ts av Väsbybon och Svenska floran-illustratö­ren Bo Mossberg.

– Det som återstår nu är att göra en lättbegrip­lig karta så att man kan hitta alla skyltar och därmed de trädsorter som finns där, säger Nils Odén.

Kartorna kommer att placeras ut vid skogens fem ”entréer”.

– En annan tanke är att använda drönare för att ge människor möjlighet att uppleva trädkronor­na från sidorna och uppifrån. Men det får kanske vänta.

 ??  ?? LÄKANDE KRAFT. Forskning visar att träd och skog har en läkande kraft.
HASSEL. Självklart finns det även hassel i Hasselskog­en, till ekorrarnas stora glädje.
TRÄDPARK. Margareta Nord, från Hasselback­en, i samspråk med stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén. ”Jag är här ett par gånger om dagen”, säger Margareta.
LÄKANDE KRAFT. Forskning visar att träd och skog har en läkande kraft. HASSEL. Självklart finns det även hassel i Hasselskog­en, till ekorrarnas stora glädje. TRÄDPARK. Margareta Nord, från Hasselback­en, i samspråk med stadsträdg­årdsmästar­e Nils Odén. ”Jag är här ett par gånger om dagen”, säger Margareta.
 ??  ??
 ??  ?? BESÖK. Monica Ajne från Huddinge brukar besöka sin syster på Hedvigsgår­den i Väsby.
”Då tar jag alltid vägen genom Hasselskog­en från tågstation­en. Den ger mig ett lugn”, säger hon.
BESÖK. Monica Ajne från Huddinge brukar besöka sin syster på Hedvigsgår­den i Väsby. ”Då tar jag alltid vägen genom Hasselskog­en från tågstation­en. Den ger mig ett lugn”, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden