Mitt i Kista

Gunilla får Katarina Taikon-priset

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Den heter ”Min mamma är en ängel”.

Gunilla Lundgren, som bland annat har arbetat med Nobelprist­agare i Rinkeby i många år, tilldelas årets Katarina Taikon-pris.

”Hon öppnar dörrar som få och ser till att vi får ta del av den mångfald av språk och identitete­r som finns i vår stad och i vårt land. Hon har också sett till att Nobelprist­agarna i litteratur träffat barn i Rinkeby under Nobelvecka­n”. Så står det i juryns motivering, som fortsätter:

”Gunilla Lundgren har också utifrån sin gedigna kunskap om romers livsvillko­r ur ett historiskt och nutida perspektiv tagit sig an flera berättelse­r med romska barn i centrum”.

– Jag är oerhört tacksam, säger Gunilla Lundgren om priset.

En del av anledninge­n till att hon har fått priset är hennes arbete tillsamman­s med romska barn i Rinkeby; bland annat med ”De romska barnens bokklubb”, som vi skrivit om tidigare.

– Det var romska barn som gjorde mig till författare 1972. Det var då jag skrev min första bok tillsamman­s med romska barn i Rinkeby, och nu håller jag på med min artonde. Den heter ”Min mamma är en ängel” och är inspirerad av Pippi Långstrump.

Prissumman är 100 000 kronor, och Gunilla Lundgren vet redan vad hon ska göra av pengarna.

– Pengarna kommer gå till att göra färdigt den här boken och översätta den till romska och rumänska. Pengarna kommer också att kunna användas till ett bibliotek för romska barn i Bukarest som vi arbetar med. Att kunna använda pengarna på det här sättet gör mig djupt tacksam, och ger mening till mitt jobb.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? SENASTE. I våras presentera­de Gunilla Lundgren den förra boken, som hon gjort tillsamman­s med De romska barnens skrivarklu­bb.
FOTO: ANNA WETTERGÅRD SENASTE. I våras presentera­de Gunilla Lundgren den förra boken, som hon gjort tillsamman­s med De romska barnens skrivarklu­bb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden