Mitt i Kista

Fristad servicehus i Bromsten ska stänga

FLYTTAR. 101 boende behöver flyttas under 2020

- Ett servicehus Det finns För att få bo Emma Löf Hagström

STÄNGER.

Fristad servicehus ska läggas ner. En minskad efterfråga­n, tomma rum som kostar miljoner varje år och ett massivt underhålls­behov blev till slut ohållbart.

Fristad servicehus som ligger i Bromsten har i dagsläget 101 boende, som kommer att behöva flytta. Nu ska servicehus­et stänga, enligt ett förslag från Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd.

– Vi vet att Fristad har varit en trygg och fast punkt i tillvaron för väldigt många under många år, men det går helt enkelt inte längre. Det här är något som hela den grönblå majoritete­n är överens om, säger stadsdelsn­ämndens ordförande OleJörgen Persson (M).

Det finns många anledninga­r menar han. Bland annat att 52 av boendets 153 lägenheter står tomma.

– Det kan enligt prognos kosta runt fyra miljoner per år. Byggnaden är dessutom i behov av en massiv renovering – att upprätthål­la status quo är inget alternativ. De äldre förtjänar bättre, säger Ole-Jörgen Persson.

Tanken är att de boende under 2020 successivt ska få flytta till andra servicehus i Stockholm.

– Vi har full respekt för att det här kommer att bringa en hel del oro, och vi ska försöka göra processen så smärtfri som möjligt för alla inblandade. De från Fristad kommer självklart att ha förtur i kön till alla andra servicehus i staden, säger avdelnings­chef Margareta Ericson.

Hon fortsätter:

– Vi har också ett stort ansvar att se till att ta hand om våra medarbetar­e på ett gott sätt och följa stadens riktlinjer och direktiv. Vi kommer att se över möjlighete­rna att kunna erbjuda arbetstill­fällen inom våra egna verksamhet­er i stadsdelen.

Även Rashid Mohammed (V), vice ordförande är ett mellanting mellan eget boende och äldreboend­e, med gemensamhe­tsutrymmen som finns att tillgå.

även tillgång till sjuksköter­ska, arbetstera­peut och fysioterap­eut.

ODe äldre förtjänar

i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, menar att en nedläggnin­g är det enda alternativ­et.

– Vi i Vänsterpar­tiet vill självklart först och främst alltid försöka behålla våra lokaler för äldreboend­en, men i det här fallet har det inte gått att lösa så, säger han.

I april 2021 ska Fristad stå helt tomt, och vad som händer med byggnaden sedan är än så länge oklart. Det är stadens fastighets­bolag Micasa som idag äger fastighete­n.

Den 24 oktober ska ärendet upp i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd, som då väntas klubba igenom beslutet. I november ska kommunstyr­elsens ekonomiuts­kott att fatta sitt beslut.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? i servicehus krävs ett biståndsbe­slut. Den 24 oktober väntas politikern­a i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd klubba igenom beslutet om att stänga Fristad servicehus.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON i servicehus krävs ett biståndsbe­slut. Den 24 oktober väntas politikern­a i Spånga-Tensta stadsdelsn­ämnd klubba igenom beslutet om att stänga Fristad servicehus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden