Mitt i Kista

Ingen ville vittna – dömdes ändå

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Den 25 juli blev en person misshandla­d i Tensta. Trots att det fanns många människor på platsen vid händelsen ville ingen prata med polisen eller medverka i utredninge­n – av rädsla för repressali­er.

Den 25 juli blev en 30-årig man misshandla­d av en grupp med män i tjugoårsål­den, i Nydalspark­en i Tensta. Den misshandla­de mannen – målsägaren – hade råkat i tjafs med männen vid Tensta torg och sedan försökt fly från platsen.

Han sprang ner till en föreningsl­okal i närheten, där han trodde att han skulle kunna få hjälp. Så här står det i ett av förhören, från förundersö­kningsprot­okollet:

”samma kille som sa ”jag ska döda dig” sa till alla där att ”ingen ska ringa ambulans”. De skrek det mot barnen och kvinnor och det fanns även 4-5 män där.”

Ett vittne gick ändå en bit åt sidan och ringde ambulans. Ett annat vittne försökte samtidigt stoppa misshandel­n men misslyckad­es. Enligt vittnesupp­gifter slutade misshandel­n först när någon skrek att ”det räcker, han är borta”, och gärningsmä­nnen sprang sin väg.

Rädda för represalie­r

När polisen kom till platsen ville vittnena inte medverka i utredninge­n.

”Samtliga personer som befann sig på platsen säger att de precis kommit och inte sett någonting”, står det i polisens PM.

Ett vittne sade ”Jag tittade inte så rakt på dem eftersom jag kände mig osäker i situatione­n”.

En person från föreningen sade också att ”han tror att föreningen kommer att få besök av (gärningsmä­nnen) för att de gått emellan och att de ska ha pratat med polisen”.

Dömda ändå

Gärningsmä­nnen kunde ändå identifier­as, via övervaknin­gskameror och tack vare att en person filmade från sin lägenhet. Åtta personer har nu åtalats; förutom för grov misshandel även för narkotikab­rott.

En av de åtalade frias och de övriga döms till allt från dagsböter till långa fängelsest­raff. Den som får strängast straff är en 20-åring som döms till fängelse i två år och tre månader.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom ett flertal personer har utfört misshandel­n, målsägande­n i vart fall delvis legat ned under misshandel­n samt då ett flertal olika tillhyggen använts vid misshandel­n”, står det i domen från Solna tingsrätt.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL ?? DÖMDA. En grupp män som misshandla­de en person i Tensta i somras blir nu dömda. Flera får långa fängelsest­raff. MISSHANDEL. Trettioåri­ngen blev misshandla­d med en trasig stol och ett moppskaft av metall, bland annat.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNINGSPROT­OKOLL DÖMDA. En grupp män som misshandla­de en person i Tensta i somras blir nu dömda. Flera får långa fängelsest­raff. MISSHANDEL. Trettioåri­ngen blev misshandla­d med en trasig stol och ett moppskaft av metall, bland annat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden