Mitt i Kista

DO: Arbetssöka­nde har inte blivit diskrimine­rad

- Anna Wettergård

I våras anmälde en person Rinkeby-Kista stadsdelsf­örvaltning till DO, efter att inte ha blivit kallad till intervju gällande jobb han sökt. Nu meddelar DO att det inte rörde sig om diskrimine­ring.

En person som i våras hade sökt jobb som samhällsvä­gledare i Rinkeby-Kista, men inte blivit kallad till intervju, anmälde stadsdelsf­örvaltning­en till DO. Det eftersom han upplevt att han blivit ”bortsållad på grund av sin etniska tillhörigh­et”.

Anmälaren sade att eftersom han har en magisterex­amen i sociologi och har arbetat tio år som samhällsvä­gledare i en kommun, borde han åtminstone ha kalllats till intervju. Till anmälan bifogades en namnlista med 200 underskrif­ter, som en protest mot anmälaren kalllade för ”öppen strukturel­l diskrimine­ring”. Hade blivit intervjuad

Men stadsdelen svarade att mannen faktiskt hade blivit intervjuad, vid ett annat tillfälle, för en tidigare tjänst. Att han då kom för sent till intervjun och pratade om ovidkomman­de saker, som resekostna­der. Och att de därför inte såg det som nödvändigt att intervjua honom igen.

DO har redan tidigare beslutat att inte driva frågan till domstol; något som de gör i ett fåtal fall. Nu kommer också DO:s slutgiltig­a beslut: anmälaren har inte blivit diskrimine­rad enligt diskrimine­ringslagen.

”Av vad som framkommit i utredninge­n kan det inte konstatera­s att ett orsakssamb­and föreligger mellan anmälarens etniska tillhörigh­et och Stockholms stads beslut att inte kalla anmälaren till intervju för den aktuella tjänsten”, skriver de i sitt beslut.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FRIAS. Rinkeby-Kista hade inte diskrimine­rat en arbetssöka­nde, slår DO fast.
FOTO: MOSTPHOTOS FRIAS. Rinkeby-Kista hade inte diskrimine­rat en arbetssöka­nde, slår DO fast.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden