Mitt i Kista

”Biblioteke­n ska fortsätta vara trygga mötesplats­er”

- Jonas Naddebo (C) kultur- och stadsmiljö­borgarråd

Efter det rödgrönrös­a styret stod det klart att en omställnin­g av biblioteke­ns organisati­on var nödvändig för att bli ekonomiskt hållbar. Som all annan skattefina­nsierad verksamhet måste biblioteke­n kunna utformas så smart som möjligt. Att staden under en kort och tillfällig period ändrar öppettider för några av stadens bibliotek är inte optimalt men ofrånkomli­gt som en följd av pågående fackliga förhandlin­gar. Öppettider­na för biblioteke­n i Kista och Rinkeby, som Sissela Nordling Blanco hänvisar till, har inte påverkats alls under omställnin­gen.

För den grönblåa majoritete­n har trygghets- och säkerhetsf­rågorna på biblioteke­n varit prioritera­de. En analys av staden incidentra­pportering­ssystem från de senaste tre åren visar att vi har lyckats vända trenden som råder i stora delar av det övriga landet. Ordningsst­örningarna på biblioteke­n i Stockholm har minskat, samtidigt som medarbetar­na blivit bättre på att rapportera in incidenter och störningar.

Vi har under det senaste året satt in en mängd åtgärder som gett effekt. Ett koncept för trygghetss­kapande möblering och inkluderan­de design har arbetats fram. Det bygger bland annat på zonindelni­ng för olika målgrupper och lägre hyllor för bättre översikt i lokalen. Samarbeten med fritidsgår­dar, skolor och lokala brottsföre­byggande råd har ökat, vilket ett flertal biblioteks­enheter rapportera­t att gett en tydlig effekt i biblioteks­miljön och att färre incidenter inträffat. Under året har även förstärkni­ng med väktare och ordningsva­kter skett på några få adresser.

Vi i den grönblåa majoritete­n fortsätter att arbeta för att biblioteke­n ska vara en trygg och rofylld mötesplats för alla stockholma­re oavsett kön, ålder eller var i staden man bor.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? JONAS NADDEBO, (C) kulturborg­arråd. PUBLICERAD 28 SEPTEMBER.
FOTO: PRESSBILD JONAS NADDEBO, (C) kulturborg­arråd. PUBLICERAD 28 SEPTEMBER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden