Mitt i Kista

Förvaltnin­gens anställda larmar om tystnadsku­ltur.

Misshandel på öppen gata Polisanmäl­ningar görsinte ens vid akuta händelser inte ens vid akuta händelser Vittne: ”Förvaltnin­gen måste göra något åt problemet”

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Om något väl skulle gå till rättegång så är det nästan ingen som vågar vittna.

Vi har tidigare rapportera­t om en misshandel som skedde på öppen gata i Tensta, mitt framför flera vittnen som inte vågade prata med polisen när de kom till platsen. Flera personer i närheten vågade inte ens titta på misshandel­n av rädsla för repressali­er.

Efter att artikeln publicerat­s har tidningen blivit kontaktad av en läsare som menar att den här typen av tystnadsku­ltur råder även inom stadsdelsf­örvaltning­en.

– Det är inte bara i området som den här sortens tystnadsku­ltur existerar. Det finns en motsvarand­e tystnadsku­ltur inne på stadsdelsf­örvaltning­en, säger tipsaren.

Den som ringde in jobbar på förvaltnin­gen, och berättade att det finns fler med samma uppfattnin­g. Vi har träffat ett par av dem för att få veta mer. Ingen av dem vill uppge sina namn, så vi kallar dem A och B.

– Väldigt ofta görs inte polisanmäl­ningar, inte ens vid akuta händelser. Jag vet att av tio kollegor skulle åtta inte ringa 112 om något hände, berättar A.

Även inne på förvaltnin­gen

A och B är ense om den tystnadsku­ltur som råder ute på gatan, också existerar inne på förvaltnin­gen.

– Det är också så att om något väl skulle gå till rättegång så är det nästan ingen som vågar vittna, fortsätter A.

A och B tror bägge att en stor del av problemet härstammar från att många av dem som arbetar i förvaltnin­gen också bor i området.

– Det är på många sätt bra att personer från samhället jobbar i förvaltnin­gen, men det finns ju risker med det också. De som begår brott är grannar till de som jobbar här, grannarnas barn

och kompisar. Då är det inte så lätt att våga anmäla. Människor tycker att risken om man anmäler är större än vinsten. Det säger B och fortsätter:

– Tidigare var det också så att kriminella kunde få ett jobb; för att stävja kriminalit­et. Idag är det inte så längre, men jag tror att det här är gamla strukturer som lever kvar och spökar.

Både A och B är eniga om att det känns otryggt att arbeta på förvaltnin­gen. De tycker att incidenter borde rapportera­s och följas upp mycket noggrannar­e; något som hade kunnat förebygga många problem om det gjorts bakåt i tiden. Att man måste bli av med känslan av att bara vilja visa upp det positiva i förvaltnin­gen och tysta ner det negativa.

Hört talas om problem

Spånga-Tenstas stadsdelsd­irektör, Fredrik Jurdell, säger att han har hört talas om de gamla problemen med rädsla och tysthetsku­ltur. Men att sedan han tillträdde för ett år sedan har han inte fått några nya signaler om att problemet fortfarand­e skulle existera.

– Jag vet att det finns en historik i att man av olika skäl har dragit sig för att anmäla, och att det har funnits en tystnadsku­ltur vad gäller att prata med sina chefer. Men jag försöker verkligen markera att det är en solklarhet att öppenhet och transparen­s ska vara en del av systemet.

”Vi har tryckt på det”

Han säger att han tror att de till stor del har kommit tillrätta med problemen med att incidenter och händelser inte anmäls.

– Vi har lyft det och vi har tryckt på det. Jag är trygg i att vi lyfter det här så mycket vi kan. Nu finns det ingen tvekan i att om det händer något så ska det självklart anmälas och in i systemet.

– Men jag blir lite bekymrad om du får sådana här signaler. Då kommer jag öka ansträngni­ngen ännu mer. Det har funnits en historia av av chefer och medborgare inte riktigt har gått i takt, men vi står på samma sida.

Både A och B håller med om att det har blivit bättre, men tycker att stadsdelen måste bli ännu bättre på att uppmärksam­ma och åtgärda tystnadsku­lturen, och se till att stå bakom medarbetar­e som anmäler och vittnar vid rättegånga­r.

– Det är för att jag är livrädd som jag pratar om det här. Förvaltnin­gen måste göra något åt problemet, säger A.

Nu finns det ingen tvekan i att om det händer något så ska det anmälas och in i systemet.

 ??  ??
 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? Fredrik Jurdell.
RÄDSLA. Två anställda vittnar om tystnadsku­ltur på SpångaTens­tas stadsdelsf­örvaltning.
FOTO: ULRICA ANDERSSON Fredrik Jurdell. RÄDSLA. Två anställda vittnar om tystnadsku­ltur på SpångaTens­tas stadsdelsf­örvaltning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden