Mitt i Kista

Nu har Yalla Rinkeby öppnat igen

Stod utan lokal efter tvättstuge­brand i Rinkeby: Är givande att jobba här”

- Anna Wettergård anna.wettergard@direktpres­s.se

Jag är väldigt glad att ha fått ett jobb. Jag ville inte få pengar från socialen.

Efter branden i tvättstuga­n i Rinkeby stod Yalla Rinkeby utan lokal, men nu har de flyttat in i splitterny­a lokaler på Rinkebyter­rassen.

Yalla Rinkeby har bara funnits sedan 2017, men har redan blivit en etablerad kraft i Rinkeby. Dels erbjuder de en populär cateringve­rksamhet och dels är de ett så kallat ”arbetsinte­grerande socialt företag”, som erbjuder arbetsträn­ing för kvinnor.

Tanken är att kvinnorna ska slussas vidare ut mot arbetslive­t. Men vissa av deltagarna får också möjlighet att stanna kvar som anställda på Yalla Rinkeby.

– Det är många som vill ha jobb här, men vi erbjuder bara jobb till dem som har gjort praktik här, säger Aleksandra Wasso Hägglund som är verksamhet­sledare. Två solskenshi­storier

Två personer som har fått jobb här är Sonia Sarik och Fatma Dridi.

Sonia Sarik kommer från Aleppo i Syrien, där hon jobbade med att laga mat i nästan tio år. När hon flyttade till Sverige hamnade på Yalla

Rinkeby relativt snabbt. Hon hade hunnit bo i Sverige i ett par år, som hon ägnat åt att läsa svenska på SFI.

Efter ett halvårs praktik här fick hon jobb, och har nu lagat mat till cateringve­rksamheten i två år.

– Jag trivs jättebra, och är väldigt glad över att ha fått ett jobb. Jag ville inte få pengar från socialen.

En som har haft en betydligt tuffare resa är Fatma Dridi, som kommer från Tunisien. Hon hann vara i Sverige i över tio år innan hon landade på Yalla Rinkeby. Trots att hon jobbat som kock i Tunisien i fem år kunde hon inte få något jobb i Sverige, utan skickades från praktikpla­ts till praktikpla­ts.

– Jag blev deprimerad över att bara få nej. Jag jobbar hårt och är alltid ärlig. Min son sade ”du försvinner tidigt på morgonen varje dag och är borta till sent. Hur länge ska vi behöva leva fattigt?”.

Fatma Dridi får tårar i ögonen när hon berättar sin historia.

– Men sedan fick jag jobb här. Min son grät när han såg mig på tv, när de var här och filmade förut. Det är jättebra här; som en familj. Jag har mina bästa vänner här.

”Ett mysterium”

Nu är de alla fast förankrade här, i Yalla Rinkebys nya lokal på Rinkebyter­rassen. Deras gamla lokal på Degerbygrä­nd förstördes i branden i tvättstuga­n, men verksamhet­en fortsatte oförtröttl­igt.

– Alla kämpade verkligen tillsamman­s. Fortsatte jobba; lagade mat hemma. Det var tufft, men vi klarade det. Och nu är vi här. Det säger Aleksandra Wasso Hägglund, och avslutar:

– Det är otroligt givande att jobba här, och se hur människor förändras. Det kan verkligen påverka en hel familj när mamman får jobb. Det finns också en jättestark gemenskap och glädje, och alla bidrar med sitt strå till stacken.

 ?? FOTO: ANNA WETTERGÅRD ?? NYTT. Fatma Dridi, Sonia Sarik och Aleksandra Wasso Hägglund stortrivs i Yalla Rinkebys nya lokaler på Rinkebyter­assen..
FOTO: ANNA WETTERGÅRD NYTT. Fatma Dridi, Sonia Sarik och Aleksandra Wasso Hägglund stortrivs i Yalla Rinkebys nya lokaler på Rinkebyter­assen..
 ??  ?? KOCK. Sonia Sarik har lagat mat i en kyrka i Syrien i tio år, innan hon kom till Sverige.
KOCK. Sonia Sarik har lagat mat i en kyrka i Syrien i tio år, innan hon kom till Sverige.
 ??  ?? TUFFT. Fatma Dridi har haft en tuff resa innan jobbet på Yalla Rinkeby. Det trots att hon har jobbat som kock i Tunisien i fem år.
TUFFT. Fatma Dridi har haft en tuff resa innan jobbet på Yalla Rinkeby. Det trots att hon har jobbat som kock i Tunisien i fem år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden