Mitt i Kista

”Provoceran­de att ni fråga om synpunkter nu!”

- Mats Leander

vill ha åsikter och förslag från Järvaborna på Rinkeby Kistas nya parkplan. Är det inte provoceran­de att man vill ha de synpunkter­na just nu! Samtidigt som stan planerar det största sabotaget mot grönområde­na på Järvafälte­t, som åtminstone jag upplevt på de snart 40 år som jag bott i Husby. Vi har kunnat se hur Granholmst­ippen, en jättelik sophög genom träget arbete förvandlat­s till en naturskön oas, fått utmärkelse­r och som Järva Discgolfpa­rk rankats som den främsta av Europas 8 000 banor. För oss som inte ägnar oss åt discgolf fyller den andra funktioner. Den är utflyktsmå­l för dagisbarn och pensionäre­r, man kan klättra upp på höjden och beundra utsikten. Det har växt upp träd som kapslar in asbest och miljögifte­r som deponerats bland sprängsten och rivningsma­ssor i den instabila deponin ovanpå den gamla våtmarken. Den är hemvist för fåglar och småvilt och bidrar till den biologiska mångfalden. Träden dämpar bullret och tar upp utsläpp och förorening­ar från E18. Dessutom är området bedövande vackert.

Nu står man i beråd att göra om parken till begravning­splats, gräva upp den förorenade jorden i tippen, dra ett virrvarr av asfalterad­e vägar till parkerings­platserna vid de så kallade öarna som ska anläggas. ett projekt som är minst sagt vanskligt både ur miljösynpu­nkt och ekonomiskt. Alldeles i onödan, eftersom föreningen Låt parken leva lanserat ett alternativ som föreningen kallar FRED , en begravning­splats mellan Hästa gård och Granholmst­ippen, som ger lika många platser för kistbegrav­ningar som Ö-alternativ­et, på en mindre yta, med mindre miljöpåver­kan och med en rimlig ekonomisk kalkyl. Och det utan att inkräkta på Järvaborna­s möjlighet till rekreation och friluftsli­v. Den tilltänkta begravning­splatsen skulle ligga intill Akallalänk­en och kräver inga omfattande nydragning­ar av bilvägar i naturen.

Man kunde hoppas att prestigen kunde vika för förnuftet och politikern­a ta sig en grundlig funderare göra om och göra rätt! Sedan kan vi diskutera hur fältet ska skötas …

 ?? FOTO: ULRICA ANDERSSON ?? SENT. Provoceran­de att stadsdelen frågar om synpunkter just nu, samtidigt som man planerar för en begravning­splats på Järvafälte­t, tycker skribenten.
FOTO: ULRICA ANDERSSON SENT. Provoceran­de att stadsdelen frågar om synpunkter just nu, samtidigt som man planerar för en begravning­splats på Järvafälte­t, tycker skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden