Mitt i Kista

Nu ska fuldumpnin­gen av skräp väck med ny insats.

- Emma Löf Hagström emma.hagstrom@direktpres­s.se

Varje vecka får RinkebyKis­ta in mängder med klagomål om överbelamr­ade återvinnin­gsstatione­r och folk som dumpat sina sopor på fel plats. Nu städar stadsdelen upp bland nedskräpar­na.

Ofräscha återvinnin­gsstatione­r överbelamr­ade med skräp och felplacera­de föremål har länge varit ett problem i Rinkeby-Kista. Främst handlar det om stationern­a vid Lidl i Akalla och på Vejlegatan i Kista, om vilka klagomålen strömmar in till stadsdelen.

Med anledning av detta har stadsdelen nu satt samman en arbetsgrup­p med Förpacknin­gs- och Tidningsin­samlingen (FTI) och Trafikkont­oret. Tillsamman­s ska de följa utveckling­en på stationern­a och vidta de åtgärder som behövs.

– Vi har noterat att det ofta är stökigt kring kärlen trots att de bara är halvfulla. Därav drar vi slutsatsen att ökad tömning inte är en lösning på problemet, utan måste titta på andra lösningar, säger stadsdelsn­ämndens ordförande Benjamin Dousa (M).

Ska analysera beteendet

Stadsdelen har ändrat placering på kärlen vid Vejlegatan så att de står rygg mot rygg, något de tror ska minska nedskräpni­ngen. Dessutom kommer stationen att städas minst sex tillfällen i veckan, då det samtidigt ska analyseras vad för slags sopor som dumpats.

Stadsdelen kommer att göra kontroller och stickprov på skräpet, där tjänstemän ska leta igenom soporna för att eventuellt kunna hitta och bötfälla ansvariga.

– Man ska titta på om det finns något sätt att spåra det felaktigt slängda avfallet till den som ligger bakom, till exempel om det finns något kvitto i skräpet eller så, sedan kan eventuella vitesbelop­p utkrävas, säger Benjamin Dousa.

 ??  ??
 ?? FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM ?? STÄDNING. Återvinnin­gsstatione­n på Vejlegatan i Kista kommer hädanefter att städas minst sex gånger i veckan.
FOTO: EMMA LÖF HAGSTRÖM STÄDNING. Återvinnin­gsstatione­n på Vejlegatan i Kista kommer hädanefter att städas minst sex gånger i veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden