Mitt i Kista

Flera tusen matlådor delas ut i Järva under sommaren.

- Emma Löf Hagström

Under sommaren kommer Skolköket, en del av Fryshuset Husby, att dela ut 7000 gratis matlådor runt om i Järva. Anledninge­n är att de i sviterna av coronaviru­set märkt att vissa inte har råd med mat för dagen.

Den pågående coronapand­emin har slagit hårt mot stora delar av samhället. Många har förlorat jobb och inkomst, och i Järva märkte Fryshuset Husby av att vissa hade svårt att få ihop till ett riktigt mål mat om dagen.

Med stöd av Radiohjälp­en och i samarbete med Ica Stiftelsen försöker nu Skolköket, som är en del av Fryshuset, att ändra på det. Varje vardag sedan den 18 maj och fram till den sista juli kör de runt med sin foodtruck och delar ut gratis portioner mat till behövande.

– Det märks väldigt tydligt hur stort behovet är, och det är hjärtskära­nde att det är så. Det känns bra att vi får möjlighete­n att hjälpa till så gott vi kan, säger Herman Rasmuson, verksamhet­sutvecklar­e för Skolköket på Fryshuset i Husby.

Sysselsätt­er unga

Klockan 8 varje morgon träffas Herman Rasmuson och Skolkökets kock Mambona Bojang för att förbereda inför dagen. Först gör de lunch till eleverna på skolan, och sedan lagar de maten som ska ut till Järvaborna.

– Klockan 10 kommer tre ungdomar som packar matlådorna, och cyklar till Ica Supermarke­t som skänker frukt och grönt som vi också delar ut. Sedan kör vi iväg. Det är ytterligar­e en sak som är bra med det här, att vi kan sysselsätt­a unga, säger Herman Rasmuson.

Teamet delar i dagsläget ut ungefär 120 matlådor om dagen, som serveras kylda.

Målet är att maten alltid ska vara lagad från grunden.

– Det ska inte bara vara mat för att mätta hunger, utan mat som ska vara en upplevelse att äta. Vi lagar goda pastasalla­der, spaghetti bolognese, wok med räkor – det ska vara en njutning att äta, säger Herman Rasmuson.

”Är väldigt respektful­la”

Maten går snabbt åt om dagarna. Teamet önskar de att de kunde laga mat till flera.

– Lådorna tar slut varje dag, men i dagsläget har vi tyvärr inte resurser till att göra fler portioner. Känner man att man vill bidra på något sätt får man gärna höra av sig.

Gratis lockar ofta, men än så länge har de inte märkt av att någon utnyttjar systemet.

– Alla är väldigt respektful­la och förstår allvaret i situatione­n. Det känns som att folk förstår att det är till för de hårdast drabbade, de som knappt får ihop till ett mål om dagen.

Lådorna tar slut varje dag.

 ?? FOTO: SKOLKÖKET ?? UTDELNING. Tusentals matlådor delas ut av Skolköket under sommaren, fram till sista juli.
FOTO: SKOLKÖKET UTDELNING. Tusentals matlådor delas ut av Skolköket under sommaren, fram till sista juli.
 ??  ?? MATLAGNING. Mambona Bojang är kock på Skolköket. FOTO: SKOLKÖKET
MATLAGNING. Mambona Bojang är kock på Skolköket. FOTO: SKOLKÖKET
 ?? FOTO: HERMAN RASMUSON/ SKOLKÖKET ?? PACKAR MATLÅDOR. Zakaria Hashi, en av de unga som fått jobb genom Skolköket.
FOTO: HERMAN RASMUSON/ SKOLKÖKET PACKAR MATLÅDOR. Zakaria Hashi, en av de unga som fått jobb genom Skolköket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden